Verkeer
Stuur appje
Zoek

Werk van ‘Signaalschilder’ Henk ten Bos komt tot leven in documentaire

Hij maakte schilderijen van uiteenlopende onderwerpen: van Twentse landschappen tot de radarsystemen van Hollandse Signaalapparaten. De Hengelose schilder Henk ten Bos (1921-1995) heeft er honderden geschilderd. Dit jaar zou hij honderd zijn geworden. Een korte documentaire over de schilder is nu genomineerd voor een prijs voor museumfilms. Ten Bos' kleinzoon Lesley Gemser, die de nalatenschap beheert, was te gast bij 1Twente Vandaag en filmmaker Pau Han Kho hing aan de telefoon tijdens dat gesprek.

'Supercharismatische man'

Kleinzoon Lesley Gemser beheert sinds het overlijden van zijn opa al deze werken. Het zijn er honderden: “Ik heb er een heleboel op zolder liggen.” Henk ten Bos was een graag geziene kerel in Hengelo en omstreken. “Het was een supercharismatische man. Hij kende iedereen en iedereen kende hem of wilde hem leren kennenn. Of dat nou op vakantie in Duitsland was of gewoon in Hengelo. Echt een mensenmens”, zegt Gemser.

De Signaalartiest

Ten Bos rondde de kunstacademie af en ging toen werken bij Hollandse Signaalapparaten, het huidige Thales. Hier werkte Ten Bos als illustrator. Onder zijn collega's kwam hij bekend te staan als 'de Signaalartiest'. “Alles wat nu met de computer wordt gedaan, gebeurde toen met de hand. Als illustrator schilderde hij de radarsystemen van Signaal en die tekende hij dan in op bijvoorbeeld fregatten. Dat werd dan gepresenteerd aan potentiële klanten”, zegt Gemser.

Koning Hoessein

Zijn mooie schilderwerk begon ook op te vallen bij medewerkers en zakenrelaties van Signaal. “Die zakenrelaties wilden ook wel eens wat anders. Dan schilderde mijn opa bijvoorbeeld portretten van Koning Olaf van Noorwegen of van Koning Hoessein van Jordanië. Die werden dan als relatiegeschenk gegeven.”

Documentaire

Tijdens de lockdown maakte de Rotterdamse filmmaker Pau Han Kho, tevens jeugdvriend van Lesley, een documentaire over het werk van Ten Bos. De documentaire is genomineerd voor de Museum in Shorts-award. Een filmwedstrijd voor museumfilms. “Het is een stuk erkenning voor het werk en het levensverhaal van Henk ten Bos”, zegt de filmmaker.

Sneeuwvlokjes

In de documentaire brengt de filmmaker de schilderijen letterlijk tot leven. Een geanimeerde zee onder een fregat of dwarrelende sneeuwvlokjes in een winters landschap. Het juiste schilderij kiezen was best een opgave. Pau Han Kho: “Die man heeft zoveel mooie schilderijen gemaakt. Ik moest toch uiteindelijk een keuze maken. Hij hield erg van wandelen en dan vooral in Twente. Dus de Twentse landschappen in de verschillende seizoenen zijn de rode draad in de documentaire.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.