Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Injectie afvalwater in Twente ‘veilig en verantwoord’ zegt NAM-geoloog

Er lijkt een meerderheid in de Tweede Kamer op komst om de injectie van afvalwater in de Twentse bodem direct stop te laten zetten, totdat duidelijk is wat de mogelijke langetermijn-effecten ervan zijn. Donderdag wordt in Den Haag over de stopzetting gestemd. Geoloog Vincent van Engelen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij zegt in 1Twente Vandaag: “We denken dat we de injectie veilig en verantwoord doen.”

Dat water, gevuld met chemische stoffen, komt vrij bij winning van olie in Drenthe en wordt met buizen naar Noordoost-Twente vervoerd. Daar wordt het in voormalig gasvelden gepompt die nu leeg staan. Over dat proces bestaan al jaren grote zorgen, vandaar de moties in de Tweede Kamer om het te stoppen.

Petitie

De bewoners-actiegroep Stop Afvalwater Twente is het daar bepaald niet mee eens en roept Twentenaren op een petitie te ondertekenen waardoor de injectie van het giftige water in de Twentse ondergrond wordt gestopt.

Volgens de actiegroep is de kans op lekkages niet denkbeeldig, zijn verzakkingen en zelfs aardbevingen niet uit te sluiten. Kortom: de injectie van water kan rampzalige gevolgen hebben.

Veiligheidsmaatregelen

De NAM-geoloog zegt meermaals de zorgen te begrijpen, maar ze niet te delen. De berging van het afvalwater is met zoveel veiligheidsmaatregelen omgeven dat rampspoed volgens hem uit te sluiten is.

De buizen waardoor het water van Schoonebeek naar Noordoost-Twente wordt vervoerd bestaan uit een binnen- en buitenbuis, de binnenbuis wordt jaarlijks gecontroleerd, tussen het grondwater en de plek waar het afvalwater terecht komt, zit een enorm pak gesteente.

Onafhankelijkheid

Hij gaat verder: “We injecteren in Nederland al 50 jaar. Er waren nooit lekkages. We doen dit al tien jaar in Twente. Er was nooit een aardbeving.” Daarbij wijst Van Engelen op onafhankelijke onderzoeken die de bezwaren en ‘doemscenario’s’ weerleggen.

Voorman Freddy Mensink van de bewonersactiegroep twijfelt overigens ernstig aan de onafhankelijkheid van de onderzoekende partijen.

Oude NAM injectieput Foto RTV Oost 2
Lees ook
Twentenaren tekenen petitie 'tegen dat verrekte afvalwater'

Ruimtegebrek

Dat de NAM ooit in Twente terechtkwam, heeft te maken met ruimtegebrek in de ondergrond van Schoonebeek. “Het afvalwater wordt normaalgesproken weer teruggepompt in de ondergrond waar het vandaan komt. Dat kon in Schoonebeek niet. Toen zijn we uitgekomen in Twente.”

De NAM heeft er veel belang bij dat de injectie van het water gewoon doorgaat, omdat ‘zonder berging van water de olieproductie moet stoppen’.

Zuivering

Maar waarom zou je giftig water in de grond stoppen als je het kunt zuiveren? Van Engelen zet dat zuivering mogelijk is, maar dat dat proces heel veel energie kost en ook veel niet herbruikbaar afval oplevert.

De aardoliemaatschappij heeft overigens de plicht om elke zes jaar naar alternatieven voor de huidige injectie te kijken. Interessant vindt hij een gedeeltelijke zuivering van het water waardoor minder afval geborgen hoeft te worden. “Daar kijken we serieus naar. Dat hoeft dan ook niet in Twente, dat kan in Schoonebeek.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.