ETN Saladebar - afgeleid van het Nedersaksische woordje voor ‘eten’ - opende vijf jaar geleden haar deuren. Sinds vorige week serveert het Enschedese eethuis uitsluitend veganistische gerechten.
Twente en ook Enschede staan, als het om de keuken gaat, nou niet meteen bekend als progressief. In menig huishouden zal bladsla steevast als ‘konijnenvoer’ bestempeld worden. Toch heeft ETN in de voorbije vijf jaar een stevige kring van vaste klanten opgebouwd. Had het eethuis nog gerookte kip - verantwoord en afkomstig uit de regio - op het menu, nu is de stap naar volledig plantaardig gemaakt. Er blijkt markt voor, ook in Enschede.
Lotta Imeyer, eigenaresse en drijvende kracht achter ETN, begon een jaar of drie geleden al met zelfgemaakt gebak op geheel plantaardige basis. Een nogal experimentele aangelegenheid, want hoe maak je smaakvol bakwerk zonder eieren, melk of honing? Of cheesecake zonder kaas? Het lukte Imeyer niet alleen om smaakvol gebak aan haar assortiment toe te voegen, ze bouwde er zelfs een naam mee op.
Vegan is de afkorting van ‘veganistisch’ en staat voor voedsel waarin geen enkel dierlijk product is verwerkt. Daarin gaat ‘vegan’ dus een stap verder dan vegetarisch, waarbij vlees en vis vermeden worden. In vegan gerechten worden dus ook geen eieren of zuivelproducten verwerkt, maar ook ingrediënten als honing of gelatine (waarin slachtafval is verwerkt) worden niet gebruikt. Vegans kiezen voor een uitsluitend plantaardig dieet om redenen van dierenwelzijn, duurzaamheid en gezondheid. In de eierproductie worden jaarlijks miljoenen haantjes vermalen, de productie van voedsel voor de vleesindustrie legt een enorm beslag op landbouwgrond en bossen en dierlijke vetten (maar ook in de vleesindustrie gebruikte hormonen en antibiotica) zijn een hoofdoorzaak van hartklachten en dichtslibbende aderen.
Het is precies dat experiment dat Imeyer drijft. “Ik vind het heel leuk om in mijn restaurant eten te serveren dat vegan èn heel lekker is.” Die gebakjes zijn daarin een sprekend voorbeeld. Imeyer probeert in haar gerechten zo dicht mogelijk de ‘echte’ te benaderen. Ze noemt haar cheesecake om die reden het gebak waarop ze het meest trots is.
Het zijn dan ook lang niet alleen maar die-hard vegetariërs of veganisten die ETN aandoen, vertelt de bedrijfsleidster. “Echt iedereen komt hier binnen. Jong en oud, vleeseters en veganisten. Mijn uitdaging is om mijn gasten te verrassen met echt lekkere gerechten, die toch volledig plantaardig zijn. Om ze te laten proeven dat het kan, heel lekker vegan eten.”
Imeyer ziet de ‘markt’ voor vegan steeds groter worden. Het is een trend die inmiddels ook de oostelijke regionen van Nederland heeft bereikt. Toch is ‘vegan’ voor haar geen heilige missie. “Als het om duurzaamheid gaat, zijn we er ook als we echt allemaal minder vlees eten.” Daarbij eet Imeyer zelf ook niet strikt veganistisch. “Kaas en eitjes, dat vind ik toch te lekker.”
Dat ETN desondanks koos om, als eerste eettent in Enschede, helemaal veganistisch te gaan, is vooral omdat daarmee het profiel van het bedrijf glashelder is. “We hadden al nauwelijks iets anders op het menu, maar dan heb je toch steeds iets uit te leggen. Nu is het duidelijk.”