De risico’s zijn volgens actievoerder Freddy Mensink uit Ootmarsum groot als de Nederlandse Aardolie Maatschappij ongestoord verder kan gaan met de lozing van vervuild afvalwater in de Twentse bodem. Daarom is een petitie opgesteld die inmiddels door zo’n 5000 mensen is ondertekend. “We willen gevrijwaard worden van dat verrekte afvalwater”, zegt Mensink van de bewoners-actiegroep Stop Afvalwater Twente.
Al tien jaar worden miljarden liters chemisch vervuild water in de bodem van Noord-Oost Twente gepompt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Dat afvalwater komt vrij bij de winning van olie uit Drenthe en wordt via gasbuizen in de Twentse grond geïnjecteerd, in ruimtes waar vroeger gas zat.
Volgens bewoners en verschillende experts is de lozing risicovol: als de gebruikte opslagruimtes of de buizen gaan lekken, heeft dit volgens hen rampzalige gevolgen.
De Tweede Kamer ging hierover met minister Stef Blok in gesprek, maar dat leverde nog niets op. De verwachting is dat er door politieke partijen moties worden ingediend waarin de minister tot actie wordt opgeroepen. Volgende week wordt over die moties gestemd en wordt duidelijk wat er met het afvalwater moet gebeuren.
De vorige petitie van een paar jaar geleden werd door 30.000 Twentenaren ondertekend. Freddy Mensink hoopt weer op zo’n aantal. “We zouden heel graag willen dat heel Twente de petitie gaat tekenen. Het kan namelijk best zo zijn dat het vervuilde water over een aantal jaren weer naar boven komt. Als het lekt, gebeurt dat in heel Noordoost-Twente, van Tubbergen, Rossum, Ootmarsum, Oldenzaal tot in het Sprengendal”, aldus Mensink.
Zeven gemeenten in Noordoost-Twente gaven al aan dat afvalwater niet te willen. De ruim 5000 bewoners die tot op heden de petitie ondertekenden wijzen de injecties eveneens af. "We gaan ervan uit dat de politiek ons meer gaat helpen dan in het verleden. In de petitie worden de politici opgeroepen in te grijpen: "Nog dagelijks gaan 3 miljoen liter giftig afvalwater onze Twentse bodem in. Politiek, grijp eindelijk in en stop de NAM'.
De petitie kan nog worden ondertekend op www.stopafvalwatertwente.nl
De risico’s zijn niet gering zegt de Ootmarsummer. “Stel dat het water niet terecht komt in de lege gasvelden. Wat gebeurt er met de kalksteen en de zoutpakketten waarin die gasvelden liggen? Er kunnen zo maar grote holtes ontstaan. De transportleiding van Schoonebeek naar Twente is ook al eens lekgeraakt.”
Hoewel de NAM bezweert dat er geen holle ruimtes ontstaan en dat de waterinjecties veilig zijn, vertrouwt Mensink het niet. “De NAM, het Ministerie van Economische Zaken en Staatstoezicht van de Mijnen lijkt wel een drie-eenheid. Het is de slager die zijn eigen vlees keurt. Je hebt echt een onafhankelijk toezichthouder nodig.”
Waarom de NAM zoals al veel eerder is geopperd niet overgaat tot het zuiveren van het afvalwater is volgens de actiegroep een groot raadsel. Mensink: “Er is ooit een proeflocatie opgesteld voor waterzuivering. Bedrijven werden uitgenodigd om mee te doen, maar we hebben er nooit iets meer over teruggehoord, We hebben toen zelf een bedrijf aangereikt, maar de Nam wil er niet aan.” De oliemaatschappij vindt overigens zuivering van het water geen realistisch scenario.