Verkeer
Stuur appje
Zoek

De drones van Roger Borre redden levens, bestrijden maisboorders en hoornaars

Achter de loods in Bentelo rolt Roger Borre een kliko naar buiten. De grijze afvalbak is omgebouwd tot een docking station voor een drone die bewakingsactiviteiten uitvoert. “Als je ‘m op een locatie neerzet, valt ie niet op”, verklaart de eigenaar van Robor Electronica bv. In zijn bedrijf struikel je over drones, hun toepassingen en technologen.

De Benteloër laat een filmpje zien van de zoektocht naar een hondje dat zich met riem en al had losgerukt. De eigenaar kon het diertje niet vinden en schakelde na een aantal dagen Borre in. Of liever: zijn drone met een thermische camera. Die vond de hond binnen tien minuten in een maisveld waarin hij zich vastgedraaid.

Hoornaar

En dan is er nog het verhaal van de Aziatische hoornaar, een invasieve exoot die veel schade aanricht en niet de kans moet krijgen zich hier te vestigen. Borre ving zo’n insect, bevestigde een minuscuul zendertje aan de hoornaar, liet ‘m los waarop hij, achtervolgd door een drone, naar zijn nest vloog. Het nest werd vernietigd.

Twence

“Bij de grote brand bij Twence, hebben wij met onze techniek de broeiplek ontdekt”, vertelt Borre. Het zijn maar een paar toepassingen die hij onder handen heeft. “We gaan voor de industriële markt.” Dat wil zeggen dat hij drones, camera’s, sensoren, programma’s ontwikkelt voor precisielandbouw, incidenten- en verkeersmanagement en veiligheid.

Leven in gevaar

“Wij zijn the first responder. Het leven van een mens of dier is in gevaar. Denk aan drenkelingen, vermisten, maar ook reekalfjes, weidevogels, het hondje en de hoornaar. Er moet acuut iets gebeuren. Een drone gaat de lucht in en geeft een reëel beeld van het moment, waarna actie volgt”, schetst Borre de inzet tijdens incidenten.

Precisielandbouw

Precisielandbouw is weer een ander verhaal. “De agrarische sector is er nog niet helemaal rijp voor”, stelt de ondernemer die samen met een UT-er ook eigenaar van het bedrijf Spectro Ag is. Beiden ontwikkelden een spectrale camera die zonder moeite en in korte tijd eiwitten in gras kan meten. De boer, die pas maait als het gras vol eiwit zit, krijgt een berichtje op zijn mobiel dat hij ‘het gras nu van het land kan halen’.

Maisboorder

“Een drone kan precies zien waar onkruid staat en dat per plantje bestrijden. Dat bespaart bestrijdingsmiddelen”, verklaart Borre. Wel eens van de maisboorder gehoord? Dat is een rups die mais kapot vreet. Om die rups te bestrijden, moet een boer op het hele land om de tien meter een soort papieren balletje met 100 eitjes van sluipwespen ‘zaaien’. Een nogal intensief werkje. Een drone doet dat in een handomdraai en kan de papieren balletjes heel precies droppen.

Hagelbui

De ontwikkelingen en toepassingsmogelijkheden zijn niet te stoppen. Borre voerde een inspectie van zonnepanelen uit bij een boer die plotseling minder stroom produceerde, De drone toonde aan dat 35 panelen waren beschadigd door een heftige hagelbui. De panelen werden vervangen en de boer kon opgelucht ademhalen.

Veiligheid

Ook op het gebied van veiligheid staat de technoloog zijn mannetje. Zijn camera’s kunnen door rook kijken, hij heeft een gassensor die gevaarlijk stoffen kan meten en hij kan voor de brandweer met een drone de brandgrens van bosbranden bepalen. Met die informatie kan de brandweer een stoplijn maken waardoor de brand gecontroleerd uit kan gaan.

“Bij rampen vallen heel vaak het netwerken uit, waardoor er geen communicatie meer is. We kunnen drones in de lucht hangen om op die plekken toch communicatie mogelijk te maken.”

Kliko

En dan toch nog even die kliko. “Dat is een vorm van dienstverlening. Stel we willen geen ongewenste gasten op een industrieterrein. Daar hangen we sensoren op. Zodra er iemand voorbijloopt krijgt de drone een seintje, de kliko gaat open en de drone zoekt de indringer.”

De toepassingen die Borre bedenkt en ontwikkelt zijn legio. Ook hij loopt met zijn autonome drones tegen de stagnerende regelgeving aan die wat hem betreft gelukkig door Europa wordt opgepakt. “En nu snel verder om dit voor elkaar te krijgen”, zegt hij.

A040 12080451 S017
Lees ook
The sky is voor drones niet de limit: dat is de achterlopende regelgeving
Marc Sandelowsky
Lees ook
Nieuwe markt en nieuw werk in Enschede door vliegende robots
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.