Verkeer
Stuur appje
Zoek
Wim jager frederique westera bieb 1twente
1Twente Nieuws
Hengelo

Lokale omroep dichterbij het vuur na verhuizing naar Bibliotheek Hengelo

Eindelijk zit 1Twente Hengelo weer in het centrum van de stad. Ooit, eind vorige eeuw, als Radio Hengelo TV begonnen aan De Brink is de omroep na jaren van omzwervingen, terug in de binnenstad. Sinds maandag 1 december is de omroep gevestigd in Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat.

Handtekening

Dinsdag 7 december werd de handtekening onder het huurcontract gezet door biebdirecteur Frederique Westera en Wim Jager namens 1Twente. Een dag later zaten de twee, samen met 1Twente-directeur Flip van Willigen, aan tafel bij 1Twente Vandaag.

Obstakels

Zeven jaar geleden waren er al plannen om met de omroep naar de bieb te verkassen, maar toen waren er nog een paar obstakels te overwinnen, geeft bestuursvoorzitter Wim Jager een dag na het zetten van de handtekening aan in 1Twente Vandaag: "We zaten toen net in het pand aan de Langelermaatweg en hadden daar alles op orde. Een verhuizing was op dat moment niet logisch en al helemaal niet uit te leggen aan de gemeente, onze belangrijkste subsidieverstrekker. Daarbij was er op dat moment geen ruimte in de bieb."

“Juist in deze tijd waarin mensen te vaak in hun eigen bubbel leven, is het belangrijk dat ze ook een ander geluid te horen kunnen krijgen. Daar gaan wij samen aan werken.”

Uitgelezen kans

Maar het zaadje was geplant. Wim Jager en toenmalig biebdirecteur René Siteur zagen volop mogelijkheden voor een goede samenwerking en toen eerder dit jaar een mooie ruimte op de benedenverdieping van de bieb beschikbaar kwam, hoefde Siteurs opvolger Frederique Westera de bal alleen maar in te koppen: "Ik ben blij met onze nieuwe buren. Het informeren van burgers is onze beider belangrijkste taak. Juist in deze tijd waarin mensen te vaak in hun eigen bubbel leven, is het belangrijk dat ze ook een ander geluid te horen kunnen krijgen. Daar gaan wij samen aan werken."

'In gesprek met je buurman'

Nu de verhuizing is voltooid, kan de inhoudelijke samenwerking gestalte krijgen. Te beginnen met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. 1Twente-directeur Flip van Willigen ziet dat helemaal zitten: "Onder de noemer Agenda van de Stad werkt 1Twente al samen met de bibliotheken in Hengelo en Enschede. Daarbij pakken we samen aktuele thema's bij de kop, zoals de aanstaande verkiezingen." Volgens Van Willigen zijn gemeenteraadsverkiezingen een bij uitstek geschikt thema om samen op te pakken: "Lokaal heb je te maken met je buurman, die misschien wel heel anders over een bepaald onderwerp denkt dan jij. Wij willen beide geluiden laten horen, dat van jou en dat van de buurman, en daarmee zorgen dat er een echte discussie op gang komt. Hopelijk levert dat weer begrip op voor elkaars standpunten."

“Het oude pand was misschien iets ruimer, maar het gaat niet om stenen, het gaat om de inhoud.”

'Democratie is gediend met deze stap'

Wim Jager verwacht dat de twee instellingen elkaar vooral inhoudelijk gaan versterken: "Het oude pand was misschien iets ruimer, maar het gaat niet om stenen, maar om de inhoud. We kunnen hier ook gebruik maken van ruimtes van de bibliotheek, dus uiteindelijk gaan we er misschien wel op vooruit wat betreft vierkante meters." Meer of minder meters is bijzaak, het gaat om de inhoud, aldus Jager: "De democratie is ook gediend met deze stap. Voor een gezonde democratie is goede, lokale journalistiek essentieel en nu we met omroep weer goed zichtbaar zijn in de binnenstad van Hengelo wordt aan een belangrijke voorwaarde voldaan om dat te kunnen bewerkstelligen."

Toekomst

Bij het ondertekenen van het contract gaf Jager te kennen dat de samenwerking wat hem betreft veel langer gaat duren dan de nu afgesproken 3 jaar en 4 maanden: "We hebben er zo lang voor geijverd om hier te komen, dat we wat mij betreft hier over 40 jaar nog moeten zitten." Westera is het hartgrondig met hem eens. Ze lacht: "Al was het alleen maar omdat hij daarme ook aangeeft, dat wij als bieb dan nog bestaan."

Wim jager frederique westera bieb 1twente
Bij het ondertekenen van het contract gaf Wim Jager te kennen dat de samenwerking wat hem betreft veel langer gaat duren dan de nu afgesproken 3 jaar en 4 maanden. Rechts biebdirecteur Frederique Westera.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.