Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo blijft luidruchtige bladblazers gebruiken: ‘Harken te arbeidsintensief’

Herfst pixabay
De gemeente geeft de voorkeur aan de bladblazer in plaats van de hark.
Beeld: Pixabay

De gemeentelijke groenmedewerkers blijven bladblazers gebruiken. Dat meldt het gemeentebestuur naar aanleiding van raadsvragen van GroenLinks-raadslid Jan Evers. Volgens de gemeente is het 'ergonomisch beter om een bladblazer te gebruiken dan bijvoorbeeld een hark'.

Overlast

In de herfst hoor je de benzine-bladblazers door de hele stad. Voor de mannen en vrouwen van Gildebor, het gemeentelijke groenbedrijf, zijn ze onmisbaar voor het bladvrij houden van wegen en grasvelden. “We laten blad liggen waar dat kan. Zoals bijvoorbeeld in het bos, bosplantsoenen en in houtwallen”, aldus de gemeente. "Dit is goed voor vogels, insecten en egels, maar kan ook zorgen voor overlast: blad verwaait en kan op het trottoir of op fietspaden zorgen voor gevaarlijke situaties. Ook kan een teveel aan blad in de goten en kolken zorgen voor een verminderde afvoer van regenwater, waardoor de kans op waterloverlast toeneemt.”

Egel bladblazer pexels
Lees ook
GroenLinks: ‘Hengelo, doe die lawaaierige bladblazers in de ban!’

'Te arbeidsintensief'

De Hengelose GroenLinks-fractie deed eerder een oproep aan de gemeente om het blad zoveel mogelijk te laten liggen en in elk geval benzine-bladblazers in de ban te doen. Volgens de gemeente is dit niet mogelijk: "Een hark is te arbeidsintensief en niet efficiënt. Werken met een bladblazer gaat een stuk sneller. Daarnaast krijgt het gebruik van een bladblazer, vanuit arbotechnisch oogpunt, de voorkeur boven het werken met een hark.”

Duurder

Jan Evers pleitte er voor om desnoods elektrische bladblazers te gebruiken. Die worden al door de groenmedewerkers gebruikt op begraafplaatsen en in de binnenstad. Toch hebben de elektrische alternatieven volgens de gemeente niet dezelfde capaciteit en heeft de gemeente er geen trek in om alle goedwerkende benzine-bladblazers te vervangen voor elektrische, die vaak duurder in aanschaf zijn: “Binnen de huidige financiële middelen is er geen ruimte om op korte termijn de nog niet afgeschreven benzinebladblazers vervroegd te vervangen.”

Schonere benzine

Overigens gebruikt de gemeente geen gewone benzine, maar zogeten 'Aspen-benzine' in de woonwijken: "Aspen is in het gebruik aantoonbaar zuiniger dan normale benzine en heeft minder schadelijke uitstoot door een schonere verbranding."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.