Pim Lammertink, de Hengelose voorzitter van de Stichting Twente Hart Safe, is blij met het nieuws dat vanaf nu overal in Nederland mensen met zogeheten 'circulatiestilstand' binnen zes minuten gereanimeerd kunnen worden. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er hiervoor voldoende AED's en burgerhulpverleners beschikbaar. Uitdagingen zijn er echter ook nog voldoende.
Lammertink is als brandweerman zelf ook in staat om eerste hulp te verlenen. Je kunt hem gerust een ervaringsdeskundige noemen: "Ik heb het afgelopen jaar al veertien reanimaties mogen doen of meegemaakt. Daarbij was overigens altijd ook een andere burgerhulpverlener aanwezig. Dat vond ik erg bemoedigend. Het geeft aan hoe groot het netwerk inmiddels is. Daarbij was er bij al die reanimaties ook een AED voorhanden."
De cijfers liegen er niet om: maar liefst 245.000 Nederlanders zijn momenteel aangemeld als burgerhulpverlener bij reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Vier jaar geleden waren dat er 170.000. Het aantal AED's is in diezelfde periode zelfs verdubbeld: van 12.000 naar 24.000. Die genoemde zes minuten zijn cruciaal: wordt langer dan zes minuten gewacht, dan gaan de overlevingskansen heel snel achteruit.
Begin dit jaar waren er nog tal van witte vlekken in de regio. Na de zomer ging het ineens snel met de aanmeldingen van burgerhulpverleners. De reden? Het plotseling ter aarde storten van de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland voor de ogen van miljoenen kijkers. Lammertink: "Het klinkt misschien wrang, maar we zien Eriksen echt als een uithangbord voor de Hartstichting en HartslagNu. Helemaal omdat zijn reanimatie succesvol was. Vanaf dat moment stroomden landelijk de aanmeldingen binnen."
Wat is een burgerhulpverlener? Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij het reanimatieoproepsysteem HartslagNu. Bij een hartstilstand bij jou in de buurt, krijg je van HartslagNu een oproep op je mobiel om te gaan reanimeren of de dichtstbijzijnde AED te halen. HartslagNu krijgt deze melding door via 112.
Wat is een AED? Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Hartstilstand of circulatiestilstand? Bij een hartstilstand heeft het hart geen pompfunctie meer, dit kan ontstaan door een asystolie (hart trekt niet meer samen) of ventrikelfibrileren (ineffectieve samentrekkingen van de hartkamers). Bij een circulatiestilstand is de bloedsomloop tot stilstand gekomen, ongeacht de oorzaak.
Voor mensen die bang zijn om te reanimeren en daarom geen cursus durven te volgen, heeft hij een wijze raad: "Je kunt simpelweg niets fout doen. Mensen zijn bijvoorbeeld bang iemands ribben te breken of ze zijn bang dat iemand dood gaat onder hun handen. Dan zeg ik: als je niets doet, weet je zeker dat het niet goed afloopt. Sommigen zijn bang dat de pieper gaat op een moment dat ze niet weg kunnen. Dat iemand dan overlijdt, doordat zij niet handelen. Is ook onzin: er zijn altijd meer mensen onderweg naar dezelfde melding en daarbij is sowieso altijd een professionel hulpverlener. Je staat er nooit alleen voor."
Dat Twente het zelfs bovengemiddeld goed doet, heeft volgens de Hengeloër te maken met het Twentse noaberschap: "Mensen hebben hier nog echt iets voor elkaar over. Zelfs als ze elkaar niet kennen." Wat ook bijdraagt aan de dekking is het feit dat elke surveillerende politieagent eerste hulp kan verlenen én een AED aan boord heeft. "Zo zijn er langs de Diamantstraat ten zuiden van het Twentekanaal in Hengelo geen openbaar toegankelijke AED's, maar is een politieauto daar altijd binnen zes minuten als het nodig is."
Liever echter heeft Twente Hart Safe alle Twentse AED's op plekken hangen die 24/7 bereikbaar zijn. "Er zijn in Twente nog tientallen niet bij HartslagNu aangemelde apparaten. Die zijn veelal alleen tijdens kantooruren bereikbaar. Daarom zijn we zo blij met iemand als de eigenaar van de Jumbo in Hengelo-Zuid. Die verplaatst de AED van binnen naar buiten."
Ook vindt Lammertink het vreemd dat zijn werkgever Brandweer Twente geen melding krijgt wanneer iemand in Twente een hartstilstand krijgt. "Overal in het land krijgen brandweerkazernes een seintje, maar hier niet. Dat is zo besloten door de Veiligheidsregio Twente. De mensen die het daar voor het zeggen hebben vinden dat 'brandweermensen mentaal gezien al zwaar genoeg belast worden'. Maar wij zijn er toch juist om mensen te helpen? Ik blijf me er sterk voor maken dat wij die meldingen ook krijgen, in elk geval op de altijd bemenste kazernes in Hengelo, Enschede en Almelo. Als ik nu een melding krijg, omdat ik als burgerhulpverlener ben aangemeld bij HartslagNu, ga ik er ook wel op af, alleen dan wel zonder sirene en zwaailichten. We mogen er dus wel op rijden, maar alleen zonder toeters en bellen."
Volgens een brandweerwoordvoerder heeft 'aansluiting bij HartslagNu geen meerwaarde, omdat de brandweer snel genoeg ingeseind kan worden door ambulance en politie mocht dat nodig zijn en daarnaast zijn veel brandweermensen (zowel beroeps als vrijwillig) als hulpverlener aangesloten bij HartslagNu. Bij een melding kunnen ze een AED uit de kazerne meenemen'.
Dinsdag 7 december geeft Pim Lammertink tekst en uitleg bij 1Twente Vandaag, tussen 16.00 en 17.00 uur te volgen via 1twente.nl