De Hengelose gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het herziene bestemmingsplan voor de bouw van 22 woningen en een woontoren op het voormalige Heemafterrein, vlakbij de oude begraafplaats aan de Bornsestraat. Een motie voor een alternatieve locatie om de begraafplaats te beschermen haalde het niet. Ondanks de motie stemden alle raadsleden, inclusief de tegenstanders, toch in met het bestemmingsplan.
Plannen om het gebied rondom het Heemafterrein te ontwikkelen liggen er al sinds 2005. Op de locatie komen 22 grondgebonden woningen en 72 appartementen in een 40 meter hoge woontoren. Het appartementencomplex komt naast de historische begraafplaats te liggen. Volgens erfgoedorganisaties zoals Heemschut en Stichting Erfgoed Hengelo zou de woontoren te dicht op de begraafplaats staan.
Het bestemmingsplan werd in 2005 al door de raad aangenomen voor de ontwikkeling van het terrein. Nu 16 jaar later is er een herzien bestemmingsplan ingediend; dat betekent dat de plannen van toen iets zijn aangepast. In het huidige plan is de woontoren iets verder gelegen van de begraafplaats en is er meer ruimte voor groen. Volgens wethouder Gerard Gerrits kan er niet zomaar worden afgezien van de woontoren. “We beginnen niet vanaf nul. De raad heeft al eerder ingestemd met het bestemmingsplan. We kunnen niet om de bestaande rechten heen.” Volgens de wethouder is het huidige plan de enige manier, anders moet er teruggevallen worden op het oude bestemmingsplan. In het oude bestemmingsplan stond de woontoren nóg dichterbij de begraafplaats.
Ook BurgerBelangen-raadslid Han Daals diende een motie in. In de motie riep de volksvertegenwoordiger op om tijdens de bouw de begraafplaats en haar planten en bomen goed te beschermen. Die motie werd unaniem door de raad aangenomen, maar was eigenlijk niet meer dan een motie voor de bühne: in de bouwplannen moet de ontwikkelaar dit namelijk sowieso waarborgen.
Toch koos onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in ’t Veld ervoor om een motie in te dienen voor een alternatieve locatie, enkele tientallen meters verder weg van de begraafplaats. De motie kreeg steun van Lokaal Hengelo, PVV, PvdA en onafhankelijke raadsleden Leo Janssen en Herbert Capelle. Met 9 stemmen voor werd de motie dan ook verworpen. Ondanks de motie stemde de gehele raad unaniem voor het herziene bestemmingsplan; ook de de raadsleden die instemden met de motie van Huis in 't Veld. Is dat niet bizar? Nee, vindt Huis in 't Veld. “Zie de motie als een signaal. Ik heb echter voorgestemd, omdat ik het belangrijk vind dat er gebouwd wordt in Hengelo. Ook al ben ik tegen de woontoren’’, zegt Huis in ’t Veld.