Erik Kemp (28) is de allereerste lijsttrekker van Volt in Enschede. De pan-Europese partij doet voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar steekt de ambitie niet onder stoelen of banken. "Het is tijd voor andere politiek."
Het was al even bekend dat Volt mee zou doen aan de lokale verkiezingen. Aanvankelijk was dat ook de bedoeling in Hengelo, maar de partij krijgt alleen in studentenstad Enschede een lijst met geschikte kandidaten en genoeg diversiteit op de been.
Gezien de populariteit van Volt is het niet de vraag óf, maar hoeveel zetels de partij in de gemeenteraad gaat krijgen. Eerder dit jaar kreeg de pan-Europese partij in Enschede 4 procent van de stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. Op de campus van de Universiteit Twente kwam Volt zelfs als 'grootste partij' uit de bus. In tegenstelling tot de Kamerverkiezingen mogen bij de gemeenteraad ook buitenlandse studenten hun stem uitbrengen.
Kemp, zelf UT-student, erkent dat Volt vanuit de campus op brede steun kan rekenen. "We zijn een jonge partij", vertelt hij, "maar geen jongerenpartij. We willen ons niet allen richten op studenten." Hoewel de kieslijst jong oogt, kan Volt Enschede achter de schermen rekenen op veel ervaren krachten die meehelpen de koers uit te stippelen.
Een van de belangrijkste speerpunten van Volt is vanzelfsprekend de grensoverschrijdende samenwerking. Daarbij wordt automatisch naar Münster gekeken, waar Volt al in de gemeenteraad zetelt. "Ik heb regelmatig contact met politici van dezelfde partij aan de andere kant van de grens. We praten over wat we van elkaar kunnen leren. Münster is jaloers op onze fietssnelwegen. Maar Münster lukt het heel goed om mensen die daar komen studeren vast te houden. Daar kunnen wij weer van leren."
Ook klimaatbeleid en digitalisering zijn belangrijke thema's voor Volt, ook lokaal. Als het aan Kemp ligt, gaat een van de wethouders zich concreet met 'digitale zaken' bezighouden. "Er zitten veel voordelen aan digitale dienstverlening, omdat het sneller en goedkoper kan zijn. Maar het gevaar is dat je mensen kwijtraakt, omdat ze hun weg daarin niet vinden. Of dat je als overheid te afhankelijk wordt van de regels van techbedrijven."
De gemiddelde leeftijd van de Volt-leden in Enschede is 38 jaar. Die op de kieslijst ligt zelfs iets lager. Er zijn tien kandidaat-raadsleden, met Erik Kemp als lijsttrekker. De top vijf wordt verder ingevuld met respectievelijk Saxion-projectleider Linda Wissink, IT-consultant Oscar Escobosa Bosman, UT-wetenschapper Iris Allijn en opticien Luc Blokhuis.
Opvallende naam op de kieslijst is die van stadsdichter Dick Schlüter. Hij staat op de negende plek en is daarmee lijstduwer van Volt Enschede.