Binnen drie jaar moeten alle gemeenten een langetermijnvisie hebben opgesteld. Dat is wettelijk verplicht. In deze visie staat hoe de gemeente zich in de toekomst wil ontwikkelen. Enschede heeft de eerste stappen voor het opstellen van zo'n plan gezet. Het stadsbestuur vraagt inwoners om mee te denken bij het aanwijzen van plekken die voor Enschede van betekenis zijn.
Het toekomstplan van Enschede wordt formeel de omgevingsvisie genoemd. Hierin beschrijft de gemeente straks hoe de toekomst van de stad en het buitengebied eruit ziet en hoe zich dat verhoudt met de lokale ambities. "Hoe we bijvoorbeeld willen groeien naar 170.000 inwoners", noemt wethouder Jeroen Diepemaat als voorbeeld. "Veel plekken voor de 9300 woningen die we willen bouwen zijn in beeld, maar nog niet voor de woningen die nog niet gepland zijn. Daar kan de omgevingsvisie bij helpen."
Het toekomstbeeld, dat gemeenten in 2024 verplicht vastgesteld moeten hebben, heet officieel de omgevingsvisie. Het document maakt deel uit van de Omgevingswet, die medio 2022 al in werking treedt. In die wet staat dat gemeenten hun ambities en beleidsdoelen qua ruimtelijke ontwikkeling goed in beeld moeten hebben. Een ander onderdeel van de wet is het verdwijnen van de zogeheten bestemmingsplannen, waarin onder meer functies van percelen of gebouwen staan omschreven. Deze informatie wordt straks vastgelegd in omgevingsplannen.
Het toekomstbeeld van Enschede gaat over gebouwen, wegen, parken, lucht, bodem, water en bossen. Maar om over deze aspecten de gewenste ontwikkeling te schetsen, moet eerst worden vastgelegd wat de huidige status is. De gemeente gaat dus op zoek naar de identiteit van de stad. "We willen weten wat Enschede ondernemend, bruisend, groen en creatief maakt", aldus Jeroen Diepemaat.
Inwoners wordt gevraagd daar hun mening over te geven. Tot en met 5 december kan er op een interactieve kaart op de website van de gemeente een locatie plus foto worden toegevoegd die past bij de bovenstaande thema's. Wordt het Van Heekplein bijvoorbeeld gezien als een plek die past bij het thema 'bruisend', dan kan dat met een muisklik worden doorgegeven. Deelnemers kunnen ook zelf thema's (verhaallijnen) aanmaken, zoals 'sportief'.
De inzendingen worden meegenomen bij het vaststellen van de identiteit van Enschede. Daarmee wordt na de jaarwisseling de eerste fase van het opstellen van een toekomstvisie afgerond. In de tweede fase die over enkele maanden van start gaat, mogen inwoners opnieuw meedenken. Dan wordt inwoners gevraagd om mee te denken over de ambities van de stad.
De totstandkoming van de visie bestaat in totaal uit vier fases. De bedoeling is dat de gemeenteraad van Enschede in 2023 een definitief oordeel velt over het toekomstbeeld. Inwoners die liever schriftelijk reageren kunnen een mail met hun naam en adresgegevens sturen naar [email protected].