Erfgoedvereniging Heemschut ziet niets in de plannen van het Hengelose college om een woontoren te bouwen pal naast de oude begraafplaats aan de Bornsestraat. Vanavond buigt de gemeenteraad zich over de bouw. “Je gaat op die plek toch geen woontoren neerzetten? Ik vind het bijna een culturele misdaad”, zegt Jan Astrego van de erfgoedvereniging.
Woensdagavond gaat de gemeenteraad in conclaaf over het bestemmingsplan voor het gebied rondom het voormalig Heemafterrein aan de Bornsestraat. Hier moeten maximaal 22 woningen en 72 appartementen komen. De appartementen vormen tezamen een veertig meter hoge woontoren die pal naast de oude begraafplaats komt te staan. Dit is tegen het zere been van omwonenden, raadsleden en erfgoedorganisaties.
Onafhankelijk raadslid Marie-José Huis in ’t Veld ziet liever dat de flat op een andere plek komt. Zij dient vanavond een een motie in. “De woontoren zal ontzettend veel schade toebrengen aan de begraafplaats en de natuur op het terrein”, zegt het raadslid.
Verschillende landelijke en lokale erfgoedcommissies hebben zich uitgesproken tegen de woontoren. Ook erfgoedvereniging Heemschut moet er niet aan denken dat de woontoren er komt. “Het is een van de oudste begraafplaatsen van Nederland. Een woontoren hoort niet in het historische hart van Hengelo. Het is bijna een culturele misdaad”, zegt Jan Astrego van Heemschut.
De voormalig stedenbouwkundige hekelt de wijze waarop Hengelo omgaat met haar erfgoed. Als voorbeeld noemt hij de herontwikkeling van het badhuis en het omliggende gebied: “De toren op het voormalige badhuis grijpt enorm in op de omliggende gebouwen. Als je de toren ziet, lijkt de rest net Madurodam.” Heemschut heeft een klacht ingediend bij de Provincie Overijssel, die toezicht houdt op kwesties betreffende cultuurhistorisch erfgoed. “Ze zullen die klacht na het Hengelose raadsbesluit behandelen. We zijn benieuwd naar hun reactie.”