Met een stijging van 83 procent van het aantal besmettingen ten opzichte van vorige week en de daarmee gepaard gaande toename van het aantal testen, rinkelen de alarmbellen bij de GGD Twente. Medewerkers werken zich ‘het snot voor de ogen’, zoals Veiligheidsregio-voorzitter Sander Schelberg het verwoordt. Tijdens de persconferentie op donderdag 18 november schetst hij de weg, die de stijgende trend moet keren en stringentere maatregelen moet zien te voorkomen: “We moeten onszelf de vraag stellen: wat kan ik nou nog zelf bijdragen?”
In die vraag schuilt meteen ook de onmacht. Het was weer even wennen, zo is de indruk bij de Veiligheidsregio, maar verreweg de meeste mensen houden zich weer aan de vorige week afgekondigde maatregelen. Desondanks stijgt het aantal besmettingen exponentieel: van 2.400 vorige week naar 4.400 in de afgelopen zeven dagen.
Schelberg spitste zijn oproep dan ook wat toe: “Die bijdrage kan ook zijn: langer volhouden. Iedereen is er moe van, ik ook, maar het moet, het moet.” Zowel hij als manager corona van de GGD Reinier van Broekhoven noemden ‘twee knoppen waaraan je zelf kunt draaien’. De ene is je houden aan de basismaatregelen: “Zorg voor jezelf en zorg voor anderen, houd je aan de basisregels”, zei Van Broekhoven. Schelberg, die zegt geschrokken te zijn van de Twentse cijfers: “Ga niet naar feestjes, stel jezelf de vraag of ‘fun’ in deze periode gepast is.”
De Veiligheidsvoorzitter wees er verschillende keren op dat het er niet zozeer om gaat of je nog wel mág, maar om wat verantwoord is: “Niet verboden is nog niet altijd verstandig.”
Die hoge stijging van het aantal besmettingen komt vooral op het conto van jonge mensen. De grootste groep is die van 10- tot 19-jarigen. Daar werd in de afgelopen week een plus van 122 procent genoteerd. Bij de 0- tot 9-jarigen was dat zelfs 150 procent.
Aantal besmettingen: 4.400
Vorige week: 2.400 (stijging van 83%)
Stijging onder 10-19-jarigen: 122%
Stijging onder 0-9-jarigen: 150%
Aantal testen: 21.500 (stijging van 33%)
Aantal positief: 19,4% (27% daarvan is niet gevaccineerd)
Vaccinatiegraad in Twente: 84% (landelijk: 83%)
Vaccinatiegraad onder 12-17-jarigen: 68% (onder leeftijdsgroepen daarna stijgend)
Aantal ziekenhuisopnames: 56
Percentage gevaccineerd: 40% (landelijk cijfer)
Aantal overlijdens: 10
Die toename leidt ook tot een run op testlocaties. Daar werden in zeven dagen 21.500 tests afgenomen, waarvan er een op de vijf positief uitpakten. Het is zo druk op de Twentse testlocaties dat maar amper aan de vraag kan worden voldaan. Uitgangspunt is nog steeds dat er binnen 24 uur een afspraak gemaakt kan worden en dat de uitslag er binnen 48 uur ligt, maar GGD-manager Van Broekhoven weet dat de telefoonlijnen soms overbelast zijn. “Vooral in de ochtend en in de avond is het druk.”
In de Twentse ziekenhuizen liggen momenteel 56 mensen met corona. In de voorbije week zijn er tien mensen aan corona overleden. Veertig procent van de mensen die zijn opgenomen met corona is gevaccineerd. Vooral onder zeventig-plussers, waarvan verreweg de meesten zijn ingeënt, is een grote groep die toch corona oploopt.
Aanstaande zaterdag begint de GGD dan ook met het geven van een derde ‘booster-prik’ voor tachtig-plussers. Dat gebeurt op de twee vaccinatielocaties in Enschede en Nijverdal. In Almelo, aan de Woonboulevard, wordt een derde locatie ingericht. Die prikplek moet per 7 december gaan draaien.
In maart of april moet iedere zestigplusser dan een derde prik gehad kunnen hebben.