Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Kapster ziet wijk veranderen: “Wij zijn het afvoerputje van Hengelo”

Kapster nijverheid FRANKLIN 1 TWENTE
Kapster Sharon Binnendijk (ze wilde niet herkenbaar op de foto) ziet de wijk veranderen: “Ik ben ervan overtuigd dat mensen vrijwillig de wijk hebben verlaten vanwege alle problemen.”
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

De Nijverheid was vroeger een sociale wijk, waar het noaberschap centraal stond, maar de afgelopen twintig jaar is dit drastisch achteruitgegaan. Dat is de mening van kapster Sharon Binnendijk (41). Zij spreekt de bewoners dagelijks en hoort en ziet dat de wijk verslechtert. “Ik ben ervan overtuigd dat mensen de wijk hebben verlaten vanwege alle problemen.” Door Hanna van der Nagel

'Meer inbraken, meer drugs, meer vandalisme'

“Er wordt meer ingebroken, er worden drugs verhandeld, mensen drinken meer alcohol en er is meer vandalisme in de wijk”, zegt Binnendijk. “Als je er wat van zegt, krijg je een grote mond of word je bedreigd. Met als gevolg dat je autobanden worden lek gestoken of dat ze met een honkbalknuppel voor de deur gaan staan. Dat zijn wij hier in De Nijverheid niet gewend. Heel veel mensen durven er geen rechtsgang van te maken, omdat ze bang zijn of denken dat het geen zin heeft. Maar het moet niet eens nodig zijn!”

Afvoerputje van Hengelo

“We zijn toch al het afvoerputje van Hengelo, dus blijven ze doorgaan met het dumpen van achtergestelde mensen”, zegt Binnendijk. “De mensen die psychische problemen hebben, krijgen wel begeleiding, maar alleen overdag. Juist ‘s nachts veroorzaken ze de meeste overlast. Ze staan dan te schreeuwen vanaf hun balkon. Normaal hoort het hier om tien uur ‘s avonds stil te zijn. Ik ben geen zeikwijf, ik ben ook jong geweest. Maar houd rekening met elkaar.”

icon_main_info_white_glyph

'Ik teken voor 80!'

Een groep van vijf studenten Journalistiek is momenteel in de Hengelose wijk De Nijverheid op onderzoek uit. Wat speelt er in de wijk? Wat gaat er goed en waar lopen bewoners tegenaan? Voor het project ‘Ik teken voor 80!’ maken zij producties voor 1Twente over deze wijk in Hengelo in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Met de naam 'Ik teken voor 80' sprak 1Twente Enschede bij de vorige verkiezingen de ambitie uit om 80% van de Enschedeërs naar de stembus te krijgen.

Geboren en getogen

Binnendijk is zelf in De Nijverheid geboren. Ze woont er al 41 jaar. Haar ouders en de ouders van haar man komen er vandaan. Haar grootouders zagen de opbouw van De Nijverheid. “Vroeger was het een sociale wijk”, zegt Binnendijk. “Er werden activiteiten georganiseerd en het noaberschap was belangrijk voor ons. Maar je merkt nu langzamerhand dat de wijk achteruitgaat en dat vinden we allemaal jammer.”

“Normaal hoort het hier om tien uur ‘s avonds stil te zijn. Ik ben geen zeikwijf, ik ben ook jong geweest. Maar houd rekening met elkaar.””

Samen vegen

Volgens Binnendijk was er vroeger veel meer sociale controle en hielp iedereen elkaar. “Even je stoepje aanvegen, je tuintje bijhouden, die kleine dingen zijn voor ons belangrijk. Ik liep dan naar buiten en begon op het plein te vegen. Dan duurde het vijf minuten voordat de volgende kwam om mee te helpen. En dan kwam er weer iemand bij en dan stond je met een groep dat pleintje te vegen. Hele simpele dingen eigenlijk, die nu niet meer worden gedaan.”

Verpaupering

Binnendijk ziet alle sociale voorzieningen naar mooiere wijken verhuizen. “Neem Het Medaillon. Dat is het pareltje van Hengelo. Daar wordt al het mooie en in De Nijverheid al het lelijke geparkeerd. Een aantal jaar geleden hadden we een mooie speeltuin en een keet voor de jongeren. Die zijn nu verdwenen. Als je alles beter verdeelt, krijg je een mooie sociale balans.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.