Hij was de rechterhand van Sint-Nicolaas in Enschede, met veel plezier, zes jaar lang. Tot nu. De massale introductie van roetveegpieten bij de jaarlijkse intocht van de Sint gaat hem veel te ver. Daarom hangt Maurice Pendjol de roe aan de wilgen. En hij krijgt navolging van ten minste nog negen Zwarte Pieten, die hun traditionele aankleding niet willen loslaten.
Het totale aantal pieten dat ermee stopt ligt volgens Pendjol hoger dan de tien waarvan 1Twente zelf berichten heeft gezien. "Het gaat om minimaal de helft van alle 130 vrijwilligers."
Enschedeër Pendjol heeft zelf een kleurtje en zegt er helemaal geen probleem mee te hebben dat hij zwart geschminkt de straat opgaat. Maar nu in Enschede veertig procent van de hulpjes roetveegpieten moeten zijn, past hij. “Het is onze traditie. We krijgen nooit kritiek van mensen. Sterker: de mensen komen overal vandaan, omdat wij het op de traditionele manier doen. Ik vind dat het moet blijven zoals het was. Een sprookje moet je niet veranderen.”
Voor hem en veel van zijn collega’s is het alles of niks. “Dat is wat bij ons leeft. Het Sinterklaascomité stuurde ons een brief. Wil je een traditionele of roetveegpiet zijn, vroeg het comité. Daarbij moest wel veertig procent roetveegpiet worden. Waarom? Dat moet je maar aan de mensen van het stadhuis vragen. Ik denk dat zij er meer van weten.”
De Sint en zijn Pieten zijn morgen 13 november tussen 12.15 en 14.15 uur aanwezig op de Oude Markt voor de Jacobuskerk. Alle kinderen mogen tekeningen komen brengen en de Sint gedag zeggen. De Pietenband en een DJ-piet maken er een gezellig feestje van
Pendjol en een flink aantal van zijn collega’s hebben volgens hem definitief geen zin meer aan de intocht.
En zaterdag? “Dat wordt een defilé. Kleinschalig, met twintig pieten kan dat ook”, aldus Pendjol.
De Enschedeër Zwarte Piet heeft dan wel afscheid van de intocht genomen, hij doet dat niet van zijn rol als traditionele Zwarte Piet. We gaan gewoon door met huisbezoeken. Er is veel vraag. Sinterklaas blijft leuk.”