De gemeenteraad is akkoord met de gemeentebegroting voor de komende vier jaar. Ook de voedselbank kan rekenen op extra financiële steun vanuit het gemeentebestuur voor de komende vier jaar. Wel worden er voorwaarden gesteld aan de subsidie.
De gemeenteraad vergaderde woensdagavond over de begroting voor de komende drie jaar. In totaal kwamen de verschillende fracties met 23 moties en amendementen op de proppen. Waaronder twee amendementen en een motie over de extra subsidie voor Voedselbank Midden Twente. Met de grote vraag: moet de gemeente voorwaarden stellen aan de subsidie of moet de gemeente eenvoudigweg de portemonnee trekken?
De subsidieaanvraag van de voedselbank werd afgelopen september behandeld tijdens een politieke markt. Een meerderheid van de raadsleden ging akkoord met de verstrekking van het extra geld. Toch was er een vraag vanuit meerdere fracties voor het opstellen van bepaalde voorwaarden waaraan de voedselbank zal moeten voldoen om in aanmerking te komen voor dit geld. Het college legde de bal bij de gemeenteraad om die voorwaarden te bepalen.
De SP diende daarom samen met de VVD, Pro Hengelo, D66, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en het CDA een uitgebreide motie in om de voorwaardes voor de subsidie vast te leggen. Bij een subsidie van meer dan 50.000 euro is het gebruikelijk dat er voorwaarden worden gesteld. “Het is geen betutteling, maar een stukje duidelijkheid. We waarderen het werk wat de voedselbank doet”, zegt SP-raadslid Floor van Grouw.
Een van de voorwaarden is een onafhankelijke klachtenprocedure voor voedselbankklanten. Daarmee moet hun positie worden versterkt. Van Grouw: “Veel mensen zijn voor hun directe voedselvoorziening afhankelijk van de voedselbank. Wanneer klanten zich niet aan de regels houden kan de voedselbank sancties opleggen. Wat er dan mist, is een goede klachtenprocedure.” Van Grouw noemt Voedselbank Oost-Twente als voorbeeld. Die hebben al wel een vastgestelde klachtenprocedure.
De uitgebreide voorwaarden zijn tegen het zere been van een aantal oppositiepartijen en onafhankelijke raadsleden. LokaalHengelo-raadslid Seviye van Wier-Koca diende samen met de PVV en de onafhankelijke raadsleden Leo Janssen en Marie-José Huis in 't Veld een amendement in om de voorwaarden in zijn geheel te schrappen. “Het verhuizen naar een nieuw pand is een hele opgave. Met de motie die er nu ligt, wordt er hoogstwaarschijnlijk een blokkade opgeworpen. Dan hebben we straks helemaal geen voedselbank meer. Ik maak mij heel erg zorgen voor al die mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank”, zegt PVV-raadslid Jeanet Nijhof.
Op 1 januari moet de voedselbank het pand aan de Sloetsweg verlaten. De voedselbank wil daarom verhuizen naar een bedrijfspand aan de Beitelstraat. Om dit te kunnen bekostigen vraagt de Hengelose organisatie om een structurele verhoging van de bestaande subsidie met 45 duizend euro. Met dit bedrag wil de voedselbank de huur bekostigen. “We hebben een lopend budget waarvan de helft uit giften bestaat. Het is niet haalbaar om nieuwe sponsoren te werven om structureel de huur te betalen”, zei bestuurslid Ab van Wermeskerken van de voedselbank eerder in de 1Twente-talkshow Hengeloos Peil.
Uiteindelijk werden alle wijzigingen in stemming gebracht. De motie om voorwaarden te stellen voor de extra subsidie werd uiteindelijk aangenomen door de raad. Het is nu zaak voor de wethouder om met de gestelde voorwaarden naar de voedselbank te gaan. De twee amendementen haalden de stemming niet. De begroting werd door de raad aangenomen.