De boodschappen zijn het afgelopen jaar een stuk duurder geworden. Gemiddeld zo’n drie tot vier procent, met soms uitschieters van wel negen procent. Vooral producten zoals brood, vlees, schoonmaakproducten en verzorgingsartikelen stegen fors in prijs. 1Twente vroeg mensen bij de uitgang van de Jumbo en de Aldi in Hart van Zuid naar hun mening.
De hogere prijzen zijn het gevolg van de kostenstijgingen van grondstoffen zoals granen en palmolie. Maar de hoge gasprijzen en de duurdere verpakkingen spelen een rol. Veel Hengeloërs letten nu extra op de kleintjes: “Wij kijken alleen nog maar naar huismerken, de A-merken zijn voor mij niet te betalen, aangezien de pensioenen ook niet omhooggaan. Je mag het gerust weten: ik vind het moeilijk om rond te komen”, aldus een geïnterviewde hangend boven z'n boodschappenkarretje.
Vlees, diervoeding en salades zijn het hardst in prijs gestegen. In een jaar tijd met gemiddeld negen procent. “Ik vind het belachelijk dat vlees zo duur geworden is. Vooral rundvlees en kip zijn op het moment erg prijzig en de prijs/kwaliteitsverhouding klopt ook niet. Je betaalt de hoofdprijs, maar de kwaliteit is er niet naar. Ik ga liever naar de slager, waar ik misschien wel iets betaal, maar dan ook vlees van hoge kwaliteit krijg.”
Volgens het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, zijn er de nodige manieren om te besparen op de boodschappen. Zo kun je het beste één keer in de week boodschappen doen met een lijstje en contant geld. Zo kun je niet meer uitgeven dan dat je bij je hebt. Ook kun je op de wekelijkse markt genoeg brood, groente, fruit en verzorgingsproducten vinden voor een betere prijs. De a-merken, die vaak op ooghoogte liggen, kun je het beste vermijden als je wilt besparen op de kosten.