Aquadrome en Het Slagman verdwijnen. Maar de vraag wat er dan precies voor in de plaats komt, ligt de Enschedese gemeenteraad als een steen op de maag. Op verzoek van die raad werd onderzocht wat het gaat kosten om tòch nog een kinderbadje toe te voegen aan de al geplande twee recht-toe rechtaan baden. Uitkomst: 10 miljoen.
Feitelijk zijn de plannen in kannen en kruiken. Op de plaats van het Aquadrome komt een nieuw bad, met twee gewone zwembaden die geschikt zijn voor zowel zwemsport als recreatief gebruik. Voor peuters en kinderen is er in dat plan geen voorziening getroffen. Voor een deel van de raad zit ‘m daar de angel: in de nieuwe plannen zou rekening gehouden worden met alle doelgroepen.
Er nu alsnog een speelbad met een paar vaste elementen zoals een glijbaan of een watervalletje aan vastplakken, blijkt dus een kostbare grap. Dat komt omdat in een zwembadontwerp alles nauwkeurig op elkaar is afgestemd, zo blijkt uit navraag bij Sportaal. Water- en luchtkwaliteit, de verschillende ruimtes, techniek: een zwembad is feitelijk een grote technische installatie.
En het ontwerp voor die installatie voor het nieuwe Aquadrome is klaar. Een peuter- en kinderbad erbij, betekent veel meer dan de muren wat verder uit elkaar plaatsen en een groter dak erop. Het komt erop neer dat er een compleet nieuw zwembad gebouwd moet worden. En dat is een dure grap. Of er moet een compleet nieuw ontwerp worden gemaakt, waar dat extra badje in wordt meegenomen. Maar dat duurt te lang.
Voilà: het dilemma.
CDA’er Mart van Lagen stelde in 1Twente Vandaag dat er meermaals was gewaarschuwd voor dit scenario. Daarbij is destijds, toen bekend werd dat Aquadrome richting het eindje liep, vastgesteld waar een vervangend bad aan zou moeten voldoen. Samen met een groot aantal gebruikers en inwoners. Dit waren de ingrediënten: serieuze sportbeoefening, recreatiezwemmen èn een plek voor kleintjes. Subtropisch zwemmen, wildwaterbanen en golfpret zouden er niet komen.
Uitgekleed dus, maar wel voor iedereen. Toen de plannen op tafel lagen, bleek aan dat laatste toch iets te mankeren.
In de recente politieke discussie over dat gebrek aan mogelijkheden voor kleinere kinderen (lees: gezinnen), is besloten om te onderzoeken wat er nog gedaan kon worden. Vraag is of dat onderzoek een serieuze verkenning van mogelijkheden was of een poging om al te wilde golfslag in de gemeenteraad te voorkomen.
Dat uitbreiding een bar duur grapje zou worden, is geen verrassing. Zoals gezegd: een zwembadontwerp is tot in de puntjes afgeregeld en daar plak je niet zomaar iets bij aan. Dat nu alsnog doen, is nauwelijks te verantwoorden. Het enige reële alternatief is dan een heel nieuw ontwerp. De vertraging die dat met zich meebrengt - minstens een jaar, volgens onder meer Sportaal - ligt met de stijgende bouwkosten eveneens politiek gevoelig.
Het aanstaande debat in de gemeenteraad draait dan ook om twee vragen: hoe gaan we verantwoord om met gemeenschapsgeld en hoe bouwen we een zwembad waar heel Enschede decennialang plezier van zal hebben?
Je zou ook kunnen zeggen dat dat op één enkele vraag neerkomt: kan dat in dit stadium nog wel, of is het daar eigenlijk al te laat voor?
Van Lagen verwacht een stevig debat.