Verkeer
Stuur appje
Zoek

Minder kans op incontinentie na prostaatoperatie in ZGT dankzij vinding uroloog

ZGT hengelo 1twente
Uroloog Saskia Stomps van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) ontwikkelde met behulp van een robot een techniek die de kans op incontinentie na een prostaatoperatie aanzienlijk verkleint.
Beeld: 1Twente

Patiënten die vanwege prostaatkanker een operatie moeten ondergaan, hoeven zich vanaf nu minder zorgen te maken over incontinentie. Een nieuwe techniek zorgt ervoor dat de kans daarop na een operatie aanzienlijk wordt verkleind. Uroloog Saskia Stomps van Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) in Almelo ontwikkelde met behulp van een robot een techniek waarbij de sluitspier van de plasbuis van de patiënten beter intact blijft.

'Groot verschil'

Waar voorheen 43 procent van de mannen na zes weken geen incontinentieklachten ontwikkelde, blijft nu 82 procent van de patiënten vrij van die klachten. Daarnaast blijft slechts 2 procent van de patiënten na een jaar incontinent. Eerder was dit twaalf procent. "Dat is een groot verschil", zegt Herman Roelink, uroloog bij ziekenhuis ZGT. "Vroeger zagen patiënten mede hierdoor veel meer op tegen een prostaatoperatie." Ook voor de uroloog is het op deze manier fijner werken. "Een blije patiënt is een stuk leuker."

Operatierobot

De nieuwe operatietechniek zorgt ervoor dat de plasbuis niet meer boven de prostaat wordt doorgesneden. Met behulp van een robot wordt alleen een klein stukje plasbuis samen met wat omliggend weefsel uit de prostaat losgepeld.

Uroloog Saskia Stomps was de eerste die met de nieuwe techniek aan de slag ging. "Ik had een voorbeeld gezien bij een ziekenhuis in Duitsland. Daar deden ze dat tijdens een 'open operatie', met gebruik van heel veel touwtjes." Dat zag de uroloog wel zitten. "Maar dan eenvoudiger, met de robot en zonder al die touwtjes."

“'Incontinentie is iets waar onze patiënten voor vrezen'”

Vrees voor incontinentie

"Incontinentie is iets waar onze prostaatpatiënten bijna altijd voor vrezen", zegt Stomps. Dankzij de grote precisie van de operatierobot, kan ze nu voor duizenden patiënten het verschil maken. Met name om die reden hoopt en verwacht Stomps dat collega's nationaal en internationaal de techniek over gaan nemen. In Noordoost-Nederland is dat al het geval, volgens Roelink. "We werken in dat gebied samen met andere ziekenhuizen. Daar wordt ook naar deze techniek gekeken."

icon_main_info_white_glyph

Meest voorkomende vorm van kanker

Prostaatkanker is van alle vormen van kanker de meest voorkomende bij mannen. Jaarlijks krijgen ongeveer 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker en overlijden er rond de 3.000 door deze aandoening.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.