Lokaal Hengelo wil graag weten of er ook in Hengelo kinderen uit huis geplaatst zijn als gevolg van de toeslagenaffaire. Raadslid Seviye van Wier-Koca heeft hierover vragen gesteld aan het college. Ze wil weten om welke aantallen het in Hengelo gaat en of er al actie is ondernomen om deze kinderen en de gedupeerde ouders en verzorgers te helpen.
Tussen 2015 en 2020 zijn ruim elfhonderd kinderen van ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire onder jeugdbescherming en uit huis geplaatst. De Tweede Kamer liet eerder al weten verbijsterd te zijn over dat hoge aantal.
Dat er om precies te zijn 1.115 kinderen in vijf jaar tijd uit huis zijn geplaatst, werd becijferd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het CBS geeft het aantal ‘bij benadering’ door te kijken naar kinderen die met jeugdbescherming in aanraking kwamen in combinatie met ‘jeugdhulp met verblijf', bijvoorbeeld als een kind wordt ondergebracht in een jeugdzorginstelling of bij een pleeggezin. Het is niet bekend welke omstandigheden er speelden en of er meer factoren speelden dan schuldenproblematiek.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid erkent in de Volkskrant dat ‘het leed dat ouders en hun kinderen ervaren door een uithuisplaatsing onbeschrijflijk’ is: "Het is van groot belang dat gezinnen die te maken hebben (gehad) met een uithuisplaatsing weten waar zij terechtkunnen met vragen en dat zij adequaat worden geholpen. De gemeente is daarvoor de eerste ingang."
Het is volgens hem ook aan de gemeenten om nu te beoordelen of herstel van de gezinssituatie mogelijk is. Raadslid Seviye van Wier-Koa wil dan ook dat Hengelo nu actie onderneemt: "Ik wil weten of het college in beeld heeft om hoeveel kinderen het in Hengelo gaat en of het college al actie heeft ondernomen om de gedupeerde kinderen en gezinnen te helpen om deze onwenselijke situatie op te lossen? Zo nee, is het college dan bereid en in staat om dit snel in beeld te brengen en alsnog al datgene te doen wat van een college verwacht mag worden?"
De Tweede Kamer vroeg in debatten over de toeslagenaffaire meermaals naar het aantal uithuisplaatsingen, stelde Pieter Omtzigt. Het Enschedese Tweede Kamerlid is boos dat de informatie via het CBS naar buiten wordt gebracht in plaats van in een brief naar de Tweede Kamer, waarin ook staat welk plan er wordt gemaakt voor deze groep kinderen. "Dit maakt duidelijk dat de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid", liet hij optekenen door het AD.