Je doet online een bestelling en binnen tien minuten staan je boodschappen op de deurmat. 'Flitsbezorger' Flink is sinds deze maand actief in Enschede. Makkelijk voor iemand die snel een boodschap nodig heeft, maar er zijn ook zorgen. Bijvoorbeeld over de verkeersveiligheid en over afgeplakte distributiecentra in de binnensteden.
Bezorgd binnen tien minuten? RTV Oost probeerde het uit
Het Duitse Flink begon een aantal maanden geleden met 'flitsbezorgen' in tien steden in Nederland. Enschede en Deventer zijn daar nu als eerste Overijsselse steden aan toegevoegd.
Het werkt als volgt: in de app van Flink selecteer je de boodschappen die je nodig hebt. Een bezorger haalt de bestelling vervolgens op bij een zogeheten dark store, dat is een klein distributiecentrum, vaak middenin de stad. De medewerker van Flink springt op de elektrische fiets en binnen tien minuten heb je je boodschappen in huis, is het idee.
Ook concurrenten van Flink, zoals het eveneens Duitse Gorrilas, schieten als paddenstoelen uit de grond. Het idee van de bezorgdiensten is dat zij 'tijd voor je kopen, zodat jij meer tijd hebt voor leuke dingen'.
Toch worden de bezorgdiensten niet overal met louter gejuich ontvangen. "Ik denk dat het zeker een aanvulling kan zijn voor de stad, maar het brengt ook weer nieuwe zorgen met zich mee", zegt Barry Overink van BurgerBelangen, de grootste partij in Enschede tegen RTV Oost. "Er is niets mis met fietsbezorging, maar dat gaat vaak gepaard met hoge snelheden, dwars door de binnenstad. Vooral onder die tijdsdruk van binnen tien minuten, kan dat zorgen voor gevaarlijke situaties."
Dat het distributiecentrum van een flitsbezorger middenin de stad zit, is sommige mensen ook een doorn in het oog. De ramen van de zogenoemde dark stores zijn vaak afgeplakt. "Ik weet niet hoe ze het hier nu in Enschede doen, maar het laatste wat je natuurlijk wilt in een levendige binnenstad zijn afgeplakte ramen", zegt Overink.
De fractievoorzitter gaat het college vragen om in gesprek te blijven met de eigenaren en distribiteurs. "Hoe ga je om met de fietsers, bijvoorbeeld. Ook de groene deelscooters passen in die zorgen. Je ziet de scooters links en rechts overal staan, soms kunnen rolstoelen er niet meer langs. Het is mooi dat ze er zijn, maar het vraagt wel weer om nieuw beleid."
Ook in andere gemeenten, waaronder Groningen, Rotterdam en Amsterdam, leven er zorgen over de snelle opmars van de bezorgdiensten. Een aantal steden onderzoekt wat de nieuwe diensten voor de stad gaan betekenen, schreef de NOS eerder.
Flink laat in een reactie weten dat 'veiligheid voorop staat'. "Er wordt niet gehaast. De magazijnen zijn gelegen op strategische centrale plekken", zegt een woordvoerder. Over het afplakken van de ramen zegt ze: "Het bestickeren van de ramen biedt vaak een netter aangezicht dan wanneer de schappen zichtbaar zouden zijn. Daarom wordt er bij voorkeur voor deze optie gekozen."