Gerrit Megelink van Lokaal Hengelo wil dat het college van B en W ruimhartiger omgaat met McWok-uitbaters Naomi Leever en Mehmet Arik. De gemeente stapt naar de rechter om het ondernemersechtpaar per 1 mei 2022 uit de kiosk aan de Markt te krijgen, zodat de gemeente de handen vrij heeft om het plein aan te pakken. Onverstandig vindt het raadslid: "Hiermee kan de herinrichting van de markt juist wel eens met twee jaar vertraagd worden."
Megelink: "Nu het de gemeente niet is gelukt een overeenkomst te sluiten over verplaatsing van het restaurant stapt ze naar de rechter. Een jammerlijke zaak, want hoe vaak horen we niet dat het college er alles aan doet om ondernemers te verleiden om zich in Hengelo te vestigen? Nu echter toont Hengelo zich een star ondernemersgastheer. Naomi Leever en Mehmet Arik maken al ruim 30 jaar deel uit van het Hengelose horecalandschap en zijn een verrijking voor onze binnenstad. Koester dat soort mensen!"
Volgens Megelink ligt de bal niet bij McWok, maar bij de gemeente. "Dit in tegenstelling tot wat de gemeentewoordvoerder beweert in Tubantia. De advocaat van het echtpaar heeft de gemeente twee weken geleden een voorstel gedaan: een financiële compensatie die vergelijkbaar is met de zaak rond de kiosk aan de Enschedesestraat." Megelink doelt op de ruim 1,5 ton die eigenaar George ten Brummelhuis van de gemeente krijgt voor de kiosk tegenover de Lambertusbasiliek. Waarna de gemeente de kiosk zal slopen. De raad heeft daar vorige week mee ingestemd. Ook Megelink: "Jammer geld misschien, maar ik vind dat we als raad één lijn moeten trekken. Dus dan moeten we de huurders van de marktkiosk ook ruimschoots compenseren."
Leever en Arik is drie alternatieve locaties aangeboden, waar ze de komende jaren hun bedrijf kunnen voortzetten. Als daarvoor op die plek het bestemmingsplan aangepast moet worden, moet de gemeente daar ook soepel mee omgaan, vindt Megelink: "Nadat de vernieuwde markt is opgeleverd, kunnen zij óf terug naar de tot 'rooftopbar' verbouwde kiosk of blijven zitten waar ze op dat moment zitten." De gemeente wil dat de rooftopbar een duidelijke meerwaarde heeft voor de binnenstad. Een afhaalrestaurant, wat McWok hoofdzakelijk is, is niet voldoende, vindt Hengelo. Wat niet wil zeggen dat Leever en Arik niet terug zouden kunnen keren, maar dan wel met een andere formule.
Het moet een beeldbepalend element op de ‘nieuwe’ Markt worden: de rooftopbar. Met het omhulsel van de kiosk, monument van de wederopbouwperiode, als basis en daaraan toegevoegd onder meer een terras, podium, fietsenstalling, openbaar toilet én een horecazaak.
Het is volgens Megelink niet slim dat de gemeente nu naar de rechter stapt, omdat het proces hiermee fors vertraagd kan worden: "De ondernemers kunnen doorprocederen tot aan de Raad van State. Dan ben je twee jaar verder." De gemeente gaat naar de rechter om te voorkomen dat de herinrichting van het plein vertraging oploopt, maar kon hiermee wel eens het tegenovergestelde bewerkstelligen. Hengelo laat overigens weten dat de rechtszaak wordt ingetrokken als er alsnog een 'minnelijke overeenkomst' met de huurders wordt gesloten.
Concreet wil Megelink van het college onder meer weten of ze het met hem eens zijn dat de bal niet bij de ondernemer ligt, maar bij het college en of het college hiermee aan het werk gaat. Tevens wil hij weten of het college het met hem eens is dat de uitbaters van McWok eenzelfde bedrag moeten krijgen als de eigenaar van de kiosk aan de Enschedesestraat. "Van dat geld kunnen ze dan op een andere plek een doorstart maken."