Wat zijn de risico's als twee zoutcavernes 'aaneengroeien' en wat betekent dit voor het toekomstig stabiliseren of vullen van de ondergrondse holtes? Dat wil GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet weten van minister Blok van Economische Zaken en Klimaat. Aanleiding is de ontdekking van te grote (en te dicht op elkaar gelegen) cavernes in het Ganzebosveld tussen Boekelo en Beckum.
Die afwijkingen werden eerder dit jaar door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) tijdens metingen ontdekt. Het inspectierapport van die onderzoeken is afgelopen week gepubliceerd. Omdat Nobian al in 2018 op de hoogte was van de enkele afwijkingen, heeft de zoutwinner van het SodM een waarschuwing gekregen.
Laura Bromet wil van de minister weten hoe het mogelijk is dat de afwijkingen al zo'n drie jaar bekend zijn, maar nooit aan de toezichthouder zijn gemeld. En dat terwijl Nobian sinds 2016 onder verscherpt toezicht staat van het SodM, nadat er meerdere lekkages werden ontdekt in het leidingnetwerk. Het GroenLinks-Kamerlid vraagt daarom om een evaluatie van het verscherpte toezicht tot nu toe.
In het Ganzebosveld, in het buitengebied tussen Boekelo en Beckum, zijn zes cavernes ontdekt die te groot zijn. Dat wil zeggen: de diameter van de holtes overschrijdt de maximale 120 meter. In één geval is de breedte zelfs anderhalf keer groter dan toegestaan: 176 meter. Ook zijn de zoutpilaren, de ruimte tussen twee cavernes, in enkele gevallen kleiner dan toegestaan. In één geval zijn de cavernes 'aaneengegroeid' volgens het inspectierapport. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen betekent dit niet dat er één grote holle ruimte is ontstaan, maar dat de zoutcavernes elkaar op verschillende dieptes overlappen. Er zou geen gevaar zijn voor de omgeving, omdat de bodem stabiel is en er extra maatregelen zijn genomen.
In haar vragen wijst Bromet ook op het 'aaneengroeien' van twee cavernes. Ze wil weten of dit leidt tot extra risico's, bijvoorbeeld als de holtes in de toekomst gestabiliseerd of gevuld moeten worden. In het inspectierapport van het SodM staat dat het groter uitvallen van de cavernes is veroorzaakt, omdat de bodem zich tijdens de zoutwinning anders is gaan gedragen dan vooraf werd gedacht. Bromet wil weten welke eisen er zijn vastgelegd voor de zoutholtes tussen Haaksbergen en Sint Isidorushoeve, waar Nobian in 2022 wil beginnen met boren.
Ten slotte is ook de eventuele schade als gevolg van instabiele cavernes een vraagstuk. Een deel van de cavernes wordt gemonitord, omdat deze potentieel instabiel zijn. Het risico op verzakkingen of bodemdaling is er groter. Kamerlid Bromet vraagt zich af welk bedrijf aansprakelijk is bij eventuele schade door zoutwinning. Veel van de cavernes dateren nog uit de tijd van AkzoNobel, dat later overging in Nouryon. Inmiddels is de zoutproductie in Twente overgeheveld naar Nobian.