Sophie Reef (26) kreeg vorige week als een van de jongste Hengeloërs ooit het stadscompliment De Nijverbij uitgereikt. Daarmee wordt de conservator bedankt voor haar tomeloze inzet om van Oyfo een écht Hengelo's museum te maken. Ook Jos Visser, die verantwoordelijk was voor de verhuizing, kreeg een Nijverbij. Oyfo-directeur Lous Kerkhoff kreeg zelfs een Erepenning van de gemeente Hengelo. Sophie Reef was dinsdag 12 oktober te gast in 1Twente Vandaag.
We leggen Reef om te beginnen eerst maar even een wat zure reactie op social media voor. Onder het artikel van 1Twente, waarin het nieuws over de Nijverbijen en de Erepenning bekend wordt gemaakt, staan talloze felicitaties aan het adres van het drietal. En welgeteld één kritische; onafhankelijk raadslid Leo Janssen heeft moeite met 'dit soort in scène gezette huldigingen'. Hij zegt: 'Het is hun beroep, hun werk, waar ze goed voor worden betaald.. en dan daarvoor een onderscheiding krijgen.' Het kan er bij hem niet in. Reef zelf weet wel beter: "Het meeste werk waarvoor we die onderscheidingen hebben gekregen, hebben we in onze vrije tijd verricht. De afgelopen twee jaar waren er weken dat ik zeker tachtig uur gewerkt heb. Die uren werden echt niet allemaal betaald." Ze lacht: "De Nijverbij is daarom ook vooral voor mijn vriend Tijmen, voor al die uren dat hij me moest missen."
De jury schrijft over Reef onder meer: 'Samen met alle partners in dit megaproject heeft Sophie Reef met een niet te stuiten betrokkenheid, volharding en doorzettingsvermogen alles op alles gezet voor een toekomstbestendig museum. Reef representeert ook de zo onontbeerlijke verjonging en vernieuwing in de erfgoedsector, jong talent waar Hengelo trots op is.'
Sophie Reef werd geboren en getogen in Hengelo. Ze heeft altijd iets met kunst gehad en begon ooit aan de AKI, de kunstacademie in Enschede: "Dat bleek niet echt iets te zijn voor mij. Ik was geen geboren kunstenaar en dacht al snel: geef mij een boek!" Een oom die les gaf aan de Reinwardt Academie in Amsterdam bracht uitkomst: "De school leidt op tot allround erfgoedprofessional. Ik was er helemaal op mijn plek. Je leert er van alles over een heel specifieke wereld, die van het cultureel erfgoed."
Reef had niet de intentie om na haar studie terug te keren naar Hengelo: "Ik was in de veronderstelling dat er in het oosten van het land geen werk was voor specialisten op het gebied van cultureel erfgoed. Maar erfgoed hebben we hier voldoende, terwijl vrijwel alle afgestudeerden in het westen blijven. Uiteindelijk bleek mijn vriend Tijmen, die ook Hengelose roots heeft, terug te willen naar Hengelo. En als Hengelose wilde ik ook dolgraag van de stad iets moois maken. Inmiddels wonen we prachtig in de Dichtersbuurt, in een huis uit 1919."
Sophie Reef (26) won in 2019 de Pieter Jan Abraham van Mensch-prijs voor haar afstudeerscriptie aan de Reinwardt Academie in Amsterdam. Haar scriptie ging over de herbestemming van de watertoren in Hengelo, waar ze ook in de praktijk bij betrokken was. Daarnaast heeft ze zich ingezet voor de HeArtGallery en is ze nog altijd op vrijwillige basis kunstprogrammeur bij het BAM-festival.
Tijdens de afronding van haar studie in Amsterdam werkte Reef al voor Oyfo. Ze begon als programmeur en werkte zich op naar de functie van conservator. Daarbij was ze verantwoordelijk voor de nieuwe verhaallijn van het museum. Eerder vertelde ze daarover: "De vorige collectie ging heel erg over het Hengelose industriële verleden. Nu is het wat breder getrokken, ook om nieuwe doelgroepen aan te boren. Techniek is meer dan stoommachines en diesels."