Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gedenkteken onthuld voor de twaalf gefusilleerden van vliegveld Twente

Op vliegveld Twente is vrijdag een gedenkteken onthuld voor de twaalf oorlogsslachtoffers die in het najaar van 1944 op het vliegveld door de Duitsers zijn gefusilleerd. Onder hen waren joden en verzetsmensen. “Ik word er toch stil van. Het is mooi dat er nu een plek is om hen te herdenken”, zegt Maria Löbker-Ribbert van Heemkunde oalde gemeente Weersel, de historische vereniging die het initiatief nam voor het monument.

Gedenkplek

Er zijn veel mensen op de been bij de herdenking op de kruising van de Sniedersveldweg en Knollerveldweg in Deurningen. Dichtbij de hekken van vliegveld Twente. “De plek, waar de slachtoffers zijn gevonden, is hemelsbreed zo’n 250 meter hier vandaan”, zegt Löbker. Volgens Löbker was het niet mogelijk om het gedenkteken op de exacte plek te zetten: “De slachtoffers zijn gevonden op het terrein wat nu bij de Technology Base hoort. Dit is niet vrij toegankelijk voor publiek.” Nu is het gedenkteken geplaatst op de kruising van een fietsroute van Routenetwerken Twente. Een stukje land werd ter beschikking gesteld door een lokale boer. Vanaf het bankje kijk je uit op de bosrand, waar de slachtoffers zijn omgebracht.

““Voor ons als nabestaanden is het fijn om een plek te hebben waar wij kunnen herdenken””

Eduard Denneboom

Het is een sober monument met een houten bankje ernaast. Op de grote Twentse zwerfkei staan de namen van de twaalf slachtoffers geschreven. Drie vrouwen en negen mannen, waarvan één mannelijke onderduiker nooit is geïdentificeerd. Allemaal in de leeftijd van 19 tot 71 jaar. Tijdens de openingsceremonie van het gedenkteken waren de nabestaanden van de slachtoffers aanwezig. Zij onthulden het gedenkteken. Onder de aanwezigen was ook Rachel Denneboom. Zij is achterkleinkind van Eduard Denneboom.

Trouwring

De joodse Enschedeër werd op 27 september 1944 omgebracht op het vliegveld. “Voor ons als nabestaanden is het fijn om een plek te hebben waar wij kunnen herdenken. Het is belangrijk dat de plek ook een educatieve functie gaat krijgen.”, zegt Denneboom. Ze draagt een bijzondere trouwring: “Deze trouwring is van mijn overgrootmoeder geweest. Zij werd opgepakt aan de Waldeckstraat en werd afgevoerd naar Sobibór. Daar is zij omgebracht. Toen zij werd opgepakt gaf zij haar trouwring aan een Enschedese politieagent. De agent gaf vier jaar later de ring aan mijn opa. Dit werd natuurlijk de trouwring van mijn oma. Zij is pasgeleden overleden en nu heb ik de ring gekregen. Een bijzonder verhaal.”

icon_main_info_white_glyph

Vliegveld Twente

Tijdens de oorlog ontwikkelden de bezetters vliegveld Twente tot een vliegbasis van ruim 1450 hectare groot. Tientallen boerderijen moesten wijken voor de bouw van het vliegveld. In september en oktober 1944 heeft de Sicherheitsdienst twaalf mensen omgebracht. Dit waren Herman van Coevorden, Eduard Denneboom, Bernardus Evers, Jules Haeck, Gerrit Hulsbeek, Jannes Hulsbeek, Jeanette Meijers-Spier, Geert Schoonman, Hedwig Wolff-Maschke, Rika van Zuiden-ten Brink, Hessel Zwarts en een onbekende onderduiker.

Stolpersteine ericheijink
Lees ook
Wie is de op vliegveld Twenthe vermoorde onderduiker?
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.