Over de keuze voor de Twentehallen in Enschede als een nieuwe locatie voor de opvang van maximaal 60 asielzoekers bestaan veel vraagtekens. Nog los van de vraag of zij überhaupt vinden dat de crisisnoodopvang van asielzoekers verlengd zou moeten worden, vragen lokale politici zich af of Enschede-Zuid daarvoor wel een geschikte plek is. Ook de wijkraad Wesselerbrink had het liever anders gezien.
Afgelopen maandag werd aan het einde van de middag bekend dat een ruimte in de Twentehallen door het college wordt aangewezen als crisisopvang. In de praktijk betekent dit dat de meer dan vijftig asielzoekers die sinds eind juli in de voormalige vertrekhal van Luchthaven Twenthe zijn gehuisvest verhuizen naar bedrijventerrein De Reulver. Op verzoek van het kabinet wordt de opvangduur verlengd tot uiterlijk 31 maart 2023. Een langer verblijf in de vertrekhal was niet mogelijk, omdat omwonenden van de luchthaven uitdrukkelijk is beloofd dat de opvang eind oktober gesloten zou worden.
De verhuizing van de asielzoekers uit de vertrekhal heeft desondanks wat vertraging opgelopen. De reden daarvoor is dat de bewoners momenteel medicijnen krijgen tegen schurft en zij om een eventuele besmettingen te voorkomen tot het einde van de behandeling in de huidige opvang moeten blijven. Om aan het verzoek van het kabinet te kunnen voldoen is het college naarstig op zoek gegaan naar geschikte locaties.
Daarbij lijkt het college in eerste instantie te zijn uitgekomen bij de Noordmolen, het gemeentelijk kantoorpand aan de Molenstraat dat momenteel dient als opvang voor Oekraïners die de oorlog in hun land zijn ontvlucht. Althans, in een eerste versie van het collegebesluit dat maandagavond per ongeluk is gepubliceerd in het informatiesysteem van raadsleden staat de Noordmolen (tot 1 januari 2023) als locatie genoemd. Margriet Visser benoemde dit in de raadsvergadering. Overigens tot grote verbazing bij 'asielwethouder' Arjan Kampman: "Ik weet goed wat we besloten hebben en welke alternatieven er voorbij zijn gekomen. Ik ben zeer verbaasd als u dit heeft gelezen in de brief. Maar ik kom daar op terug."
De 'foute versie' van het collegebesluit was bedoeld voor publicatie op woensdag 26 oktober, een dag na de collegevergadering waarin de verlenging van de crisisnoodopvang is besproken. Die publicatie is er dus niet gekomen. Wel is de wijkraad van Wesselerbrink pas zondagavond alvast vertrouwelijk ingelicht over de keuze voor de Twentehallen, nadat er sprake was van geruchten in de wijk.
Noodgreep of niet, de keuze voor de Twentehallen valt niet overal in goede aarde. In hetzelfde gebouw is ook binnenspeeltuin Funzone gevestigd. Dat de asielzoekers in de crisisopvang straks gebruik maken van een zelfstandige ruimte en een aparte zij-ingang doet daar volgens critici niets aan af. "We willen geen asielzoekersopvang in het hartje van de wijk Wesselerbrink naast een speelhal", zei raadslid Malkis Jajan (VVD) eerder. PVV'er Hidde Heutink noemt de keuze 'van de pot gerukt'.
Volgens de Gemeentewet is het besluit om crisisnoodopvang te verlenen een bevoegdheid van de burgemeester. Maar over de locatie, die door het college is uitgekozen, valt te twisten. Daarom dient de PVV aankomende maandag een motie in met de strekking dat de opvang in de Twentehallen in ieder geval moet worden afgeblazen. Tot de stemming worden er geen onomkeerbare stappen gemaakt.
Waar de PVV tegen de verlenging van de crisisnoodopvang is, is dat bij veel andere partijen niet het geval. Bijvoorbeeld bij EnschedeAnders, waar fractieleider Margriet Visser wel problemen met de Twentehallen zegt te hebben. "Dit is een waardeloze locatie", zei Visser maandagavond. Behalve de nabije aanwezigheid van een binnenspeeltuin doelt Visser vooral op de keuze voor stadsdeel Zuid, waar al veel kwetsbare groepen worden opgevangen.
Dat is ook de reden waarom de Wijkraad Wesselerbrink moeite heeft met de crisisnoodopvang. "We vinden echt dat deze mensen een goede opvang moeten hebben", aldus Kitty Veenstra. "Van alle vreselijke reacties die ik op internet voorbij zie komen doe ik dan ook afstand. Maar we vinden Enschede-Zuid niet geschikt. Met het RIBW (begeleid wonen voor mensen met psychische problemen, red.) en de opvang van verslaafden aan de Vlierstraat is er al een grote druk van kwetsbare personen in de buurt. We vragen ons af of dit verstandig is."
Sommige raadsfracties, zoals D66 en GroenLinks, vinden de locatiekeuze vooral een bevoegdheid die bij het college of de burgemeester zou moeten blijven liggen. "Daarom kan ik ook niet goed zeggen of ik de Twentehallen geschikt vind", zegt GroenLinks-fractieleider Bart Peeters Weem. "Dat er ook een speelhal is gevestigd, hoeft niet te betekenen dat het niet samen kan. Dat klinkt misschien als een heel genuanceerd verhaal, maar zo zie ik dat. Wel ben ik benieuwd of er niet is geprobeerd om de opvang in de vertrekhal op het vliegveld toch te verlengen, in overleg met de buurt."