Met het instemmen van het bestemmingsplan Dikkers heeft het college van B en W een cruciale stap gezet in de herontwikkeling van dit gebied. De realisatie van zo’n 300 woningen in Hart van Zuid komt zo een stap dichterbij, waarbij belangrijk industrieel erfgoed behouden blijft. De gemeenteraad neemt volgens verwachting in oktober een besluit over de vaststelling van het bestemmingsplan. Waar eerder nog werd gehoopt op 2022 als eerste bouwjaar, wordt nu duidelijk dat niet voor 2023 begonnen kan worden.
Hart van Zuid-wethouder Mariska ten Heuw: “Veel mensen staan hier in de rij voor een woning. Plan Dikkers wordt heel divers, waardoor er voor veel mensen een passende plek te vinden zal zijn.” Namens ontwikkelaar EMGA-ICOON laat woordvoerder Thore Fluit weten dat zeer waarschijnlijk in 2023 de schop de grond in kan: “Zodra het bestemmingsplan door de raad is vastgesteld en onherroepelijk is, gaan wij de bouwplannen uitwerken voor de omgevingsvergunning.”
De gemeente is al langere tijd met ontwikkelaars EMGA-ICOON in overleg over de gewenste ontwikkeling van dit gebied. Ten Heuw: “Dikkers is een uniek gebied. Dichtbij het centrum, op historische grond. Dat biedt kansen, maar natuurlijk ook de nodige uitdagingen.” Die uitdagingen liggen op het vlak van bodemsanering, inpassing van het aanwezige erfgoed en inrichting van de openbare ruimte met voldoende ruimte voor water, groen en voldoende parkeerplaatsen.
Op deze plek tussen de Industriestraat en de Laan Hart van Zuid worden de komende jaren verschillende soorten appartementen met een ‘stedelijk karakter’ gebouwd. Denk daarbij aan kleinschalige stedelijke lofts, middelgrote appartementen en ruime penthouses. In totaal komen er zo’n 300 woningen, zowel koop als huur. Het bestemmingsplan maakt diverse kleine commerciële units mogelijk, die ondersteunend zijn aan de woonfunctie. Met andere woorden: er komt hier geen grootschalige detailhandel.
Hoewel het gebied en de gebouwen geen monumentale status hebben, investeren de ontwikkelaars in het behoud van het industriële karakter. Het hoofdgebouw van de voormalige fabriek van Dikkers aan de Industriestraat, het portiersgebouw en de directiekantine blijven behouden en krijgen een nieuwe functie. Ook de voormalige Wilhelminaschool en de koeltorens op het Storkterrein worden via de openbaar toegankelijke route achter het Dikkersgebouw beter zichtbaar.
De volgende stap is een architectonische uitwerking van het bestemmingsplan. De nieuwe gebouwen krijgen een herkenbare identiteit en architectuur, waarbij ook wordt ingespeeld op het verleden.
Er zal bij de inrichting van de openbare ruimte voldoende plek zijn voor groen en water, om zo de gevolgen van de klimaatverandering goed te kunnen weerstaan en zodat er een prettige leefomgeving ontstaat in dit stedelijke gebied. Daarnaast wordt er ruimte gereserveerd voor voldoende parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners en bezoekers van het gebied.