Open Monumentendag stond dit weekend in Hengelo onder meer in het teken van 750 jaar Huys Hengelo. Het landelijke thema 'Mijn monument is jouw monument', werd groots aangepakt door Stichting Erfgoed Hengelo op en rond het Bevrijderslaantje in Thiemsland. Het gebied, waar ooit Huys Hengelo stond, wordt gezien als de plek waar Hengelo is ontstaan.
Het evenement trok ’s morgenvroeg al veel publiek naar Thiemsland. Vanaf het burgemeester Jansenplein reden koetsen naar het Bevrijderslaantje. Daar stonden op het groene eiland voor de gelegenheid drie tenten waar de geschiedenis van Huys Hengelo in beeld werd gebracht. De Eendracht / Excelsior gaf op de Oude Algemene Begraafplaats een concert, er was een streekmarkt met demonstraties van verschillende ambachten en liefhebbers konden 's middags genieten van een orgelconcert in de Lambertusbasiliek.
De contouren van Huys Hengelo zijn tien jaar geleden zichtbaar gemaakt door beeldend kunstenaar Jeroen Hoogstraten in de vorm van een stenen eiland in een natuurstenen reliëf waarop water wordt gepompt. Als het water zakt, komen de buitenmuren, binnenmuren en vloeren van het voormalige Huys Hengelo tevoorschijn.
De Rotterdamse kunstenaar was zaterdag ook van de partij om tekst en uitleg te geven over zijn werk. Met een bootje voer hij heen en weer naar het stenen eiland. Hij is blij met de aandacht voor Huys Hengelo. "Zo'n plek als deze is wel heel erg belangrijk. Er wordt hier vandaag veel informatie over dit gebied gegeven, maar die is er normaal gesproken niet. Ik zie vaak mensen de hond uitlaten of de eendjes voeren, maar er komt nooit iemand die zegt dat dit Huys Hengelo was."
Veel inwoners kennen de geschiedenis van Huys Hengelo niet. Er valt dus nog terrein te winnen als het gaat om om het zichtbaar maken van het verleden van Hengelo in het gebied, iets waar Stichting Erfgoed Hengelo zich onder meer samen met Museum hengelo hard voor maakt. Op het voorhof van het eiland van Huys Hengelo met de archeologische restanten is vorige zomer al een poort geplaatst. Het is niet de originele poort maar een nieuw, vereenvoudigd ontwerp van gaas. "De ultieme droom is dat we op het stenen eiland Huys Hengelo ook in gaas terugbrengen," zegt De Gruil. "Zo kunnen we laten zien wat voor fantastisch gebouw het ruimtelijk geweest moet zijn."
Inspiratie om de geschiedenis zichtbaar te maken in gaas, is opgedaan op een museumterrein in Italië waar een deel van een kerk is nagebouwd in gaasvorm. "Daar kwam ik een fantastisch object tegen, een hele mooie oude kathedraal uit 1117 die er nog nog maar voor de helft stond," aldus De Gruil. "Door een Italiaanse beeldhouwer is een kathedraal van gaas gemaakt om te laten zien hoe het er vroeger bijgestaan moet hebben." De Gruil nam het idee mee naar Hengelo en kreeg Museum Hengelo, de gemeente Hengelo en wijkbewoners enthousiast voor het plan om een nieuwe poort voor het eiland van Huys Hengelo te laten maken en te plaatsen.
“Wij vinden het belangrijk dat duidelijk wordt dat Huys Hengelo van alle inwoners van Hengelo is,” zei de voorzitter van Stichting Erfgoed Hengelo bij de aftrap van de Open Monumentendag. “Doel is om te laten zien wat voor een gebied dit is en wat voor potentie het heeft.”