Volgens een laatste schatting lopen in Enschede twaalfduizend mensen mee in de demonstratie van cultuur- en evenementenorganisaties tegen het huidige coronabeleid. De organisatie van Unmute Us rekende tevoren op vijfduizend.
De sfeer is gemoedelijk, al is overduidelijk dat het begrip voor de coronamaatregelen onder zowel de deelnemers als de toeschouwers tot een nulpunt is gedaald. Niet heel verrassend: met name het verschil tussen wat wel is toegestaan bij de Zandvoortse Formule 1 en het toegangsbeleid zoals dat geldt voor culturele evenementen stuit op massaal onbegrip.
Nog een observatie: iedereen is de culturele drooglegging zat en wil weer een feestje kunnen vieren. De DJ’s op de zestien meerijdende voertuigen hoeven maar heel weinig te doen om de menigte aan het dansen te krijgen. De volumeschuif open zetten volstaat.
Vooral op de kruispunten Molenstraat-Blijdesteinlaan en Deurningerstraat stond het zojuist bommetjevol. Winkelend publiek dat de oversteek wilde wagen, moest minstens een kwartier wachten voordat de stoet was gepasseerd. Tot onvertogen woorden of boze blikken leidde dat niet. Integendeel, men leek Unmute een warm hart toe te dragen. Wij hebben geen afkeurende geluiden of tegenstemmen gehoord, in elk geval.
De optocht gaat - ruwweg - vanaf de Oosterstraat, waar de wagens zich verzamelden, via de Molenstraat, Raiffeisenstraat, Hengelosestraat, Singel en Parkweg met een wijde boog terug naar het G.J. van Heekpark.
Unmute Us vindt tegelijkertijd plaats in tien Nederlandse steden. De NOS meldt tienduizenden deelnemers. In het Amsterdamse Westerpark hebben zich vijftienduizend mensen verzameld, nauwelijks meer dan er in Enschede meelopen.
Volgens Eric van Oosterbaan, woordvoerder namens de organisatie in Enschede, is het aantal Enschedese deelnemers gebaseerd op een inschatting van de organisatie en de politie.