De Hengelose Oranje Vereniging (HOV) moet al jaren bedelen om geld voor de organisatie van Koningsdag, maar voor 2022 is de gemeentelijke bijdrage zo karig dat een volwaardig feest in gevaar komt. Dat laat de voorzitter van de vereniging, Eddon Janssen, desgevraagd weten: "Als je als stad miljoenen uittrekt voor de renovatie van het centrum, moet je toch ook wel een paar duizend euro over hebben voor een feestje in diezelfde stad?"
Janssen heeft raadslid Gerrit Megelink (Lokaal Hengelo) benaderd en die heeft vervolgens vragen gesteld aan het college van B en W. Megelink: "Inmiddels hebben Koningsdag en de nacht die eraan voorafgaat de Nacht van Hengelo ingehaald als grootste evenement in de Hengelose binnenstad. Dan mag daar toch wel een passende gemeentelijke bijdrage aanhangen? Tientallen vrijwilligers zijn elk jaar bij dit feest betrokken. Zo motiveer je hen toch ook niet?"
Om welk bedrag gaat het nu eigenlijk? Voor 2022 staat een bedrag van 13.331 euro gereserveerd op de gemeentelijke begroting. Aangezien de HOV de BTW over gemaakte kosten niet kan terugvorderen, gaat er al 21% 'verloren'. Daarnaast gaat er 3.500 euro naar Beckum en zijn er vaste kosten (onder meer verzekeringen, administratie, website en bankkosten) van zo'n 1.500 euro, waarmee er voor de oranjeactiviteiten 6.000 euro overblijft. Megelink: "Ter vergelijking: In Enschede wordt jaarlijks een ton uitgetrokken voor dit feest. Geen wonder dat mensen Koningsdag liever daar vieren."
Eddon Janssen heeft z'n hoop nu op de politiek gevestigd: "Als de raad hier kennis van neemt, neem ik aan dat ze er niet lang over hoeven te discussiëren en met geld over de brug komen. We hebben nog zo'n 5.500 euro nodig. Iedereen kent toch de verbindende rol die dit feest heeft voor de Hengeloërs, jong en oud, en voor de binnenstadondernemers?" Een belangrijke kostenpost betreft de inhuur van scoutingleden. "Die zijn twee dagen lang van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in touw voor een kleine vergoeding. Ze zetten onder meer alle sportactiviteiten 'in de hekken', die de Hengelose clubs in het centrum aanbieden. Daar promoten de sportverenigingen zichzelf."
Bedrijven zijn de laatste jaren evenmin makkelijk te porren voor financiële bijdragen, weet Janssen: "Vroeger konden we altijd aankloppen bij banken en andere grote bedrijven, maar tegenwoordig moet je eerst een aanvraag indienen en dan krijg je het ene jaar wel iets en het andere niet. Wij moeten het echter juist hebben van structurele bijdrages." Dan heeft hij het c-woord nog niet eens genoemd: "Mochten we dan nog te maken hebben met coronamaatregelen, dan moeten we beveiligers inhuren en heb je nog veel meer hekken nodig. Dat is ook een forse kostenpost."
Mocht Hengelo niet met meer geld over de brug komen, betekent dat dan het einde van Koningsdag in Hengelo? Janssen: "Dat klinkt als een dreigement en ik hou niet van dreigen. Eerst maar eens afwachten met welke antwoorden het college komt. Kijk, ik hoef niet het onderste uit de kan, maar feit is wel dat als we een uitgekleed feest houden iedereen naar omliggende steden zal gaan die dag. Dat moet je toch niet willen?"