Veertig jaar geleden werd zij voor het eerst te water gelaten. In Zwolle. Die vreugde was van korte duur. Maar na een decennialang verblijf op een stoffige zolder dobbert Nell nu in het kleigat bij de Bergweg in Lonneker. Als het goed is voorgoed.
Nell’s tewaterlating, afgelopen maandag, heeft alles te maken met de Lonneker Kunstroute. Het polyesterbeeld van Sjef Sales, oud docent aan de AKI, maakt onderdeel uit van de collectie beelden langs de route.
Kunst en Landschap, de organiserende stichting achter de kunstroute, heeft inmiddels zestien beelden in een vaste collectie opgenomen. Tijdens de jaarlijkse fietstocht worden er ook een aantal tijdelijke beelden op de route geplaatst.
Nell hoort in beginsel bij die vaste collectie. Maar daar hoort een kanttekening bij: strikt genomen ligt ze illegaal in dat kleigat.
Nell is namelijk een gift aan Stichting Kunst en Landschap van… Nell. Dat zit zo. Ruim veertig jaar geleden poseerde Nell Annink voor Sales, destijds haar geliefde. Aanleiding was het 750-jarig bestaan van Zwolle, waarvoor een hele zwik kunstenaars uit Overijssel werk maakten. Het beeld van Sales dreef twee weken in de Zwolse grachten.
Dat had veel langer moeten zijn, maar de (bijna) naakte, levensgroot uitgevoerde Nell met haar lange benen en pronte borsten leidde tot aanrijdingen op de Zwolse singel. Zo vrij waren die jaren 80 in Zwolle nog niet. Nell werd weer op het droge gehesen en heeft sindsdien bij het model op zolder gelegen.
Annink besloot onlangs het beeld te schenken aan de Lonneker’ stichting, die het maar al te graag opnam in haar vaste collectie. Vraag was alleen nog waar het te plaatsen. Tijd voor een vergunningaanvraag was er niet - de kunstroute gaat aanstaande zondag van start.
De organisatie koos het kleigat op de kruising Bergweg-Oude Deventerweg als ligplaats, waarmee het beeld in elk geval is opgenomen in de route van dit jaar. Het is de bedoeling om Nell over een paar weken weer aan land te halen en dan de permanente vergunning te regelen.
Annink was maandagmiddag zelf bij de tewaterlating, veertig jaar ouder, maar nauwelijks minder verguld met het eerbetoon dan destijds. Misschien wel meer.
Kunst en Landschap heeft inmiddels een indrukwekkende verzameling landschapskunst aangelegd. Het aantal beelden, maar vooral ook de kwaliteit ervan, doet niet onder voor prestigieuze kunstroutes als die van de IJssel-biënnale. De Lonneker’ stichting flikt ‘m dat met vrijwilligers en voor een fractie van het budget. Dat is knap.
Een van de eveneens deze week nieuw geplaatste werken is een negen meter hoge windsculptuur van Alwie Oude Aarninkhof, net als Sales een voormalig AKI- student en docent.
De Lonneker Kunstroute editie 2021 vindt het aankomend weekend plaats. Kaarten - met routebeschrijving en catalogus - zijn zaterdag en zondag vanaf 10 uur te verkrijgen op het Dorpsplein.
Kijk hieronder naar het gesprek met Peter van Rosmalen, voorzitter van de kunstcommissie van de stichting uit Lonneker.