Bij verpleeghuis Het Woolde in Hengelo zijn er grote ontwikkelingen. We zetten ze even op een rij: Sinds een half jaar zetelt de Carintreggelandlocatie in de nieuwbouw aan de Weideweg, de nieuwe bewoners vragen om steeds intensievere zorg én er is, mede dankzij een afdeling voor mensen met een niet-westerse achtergrond, veel aandacht voor andere culturen. Dinsdag 14 september opent prinses Margriet het nieuwe onderkomen.
"Dat laatste krijgt momenteel veel aandacht in de media, maar we willen het ook weer niet teveel benadrukken, omdat elke bewoner ons even lief is." Manager Zorg Barry Kwast wil er voor waken dat de andere bewoners en hun familie het gevoel krijgen dat ze er maar een beetje bij hangen: "We willen al onze 84 bewoners bieden wat ze nodig hebben. Integraal waar mogelijk en maatwerk als dat meerwaarde heeft." Het Woolde telt 36 plekken voor mensen met een fysieke beperking en 48 voor mensen met een psycho-geriatrische aandoening. Daaronder vallen ook de 12 plekken voor bewoners met een niet-westerse achtergrond.
Carintreggeland is de eerste zorginstelling in Twente die bewoners met een niet-westerse achtergrond op een aparte afdeling onderbrengt. "Het gaat hier vrijwel uitsluitend om Turken en Suryoye. In Het Woolde worden ze deels door mensen met dezelfde achtergrond verzorgd. Die kennen de taal, de cultuur, de eetgewoontes. Andersom verdiepen de Nederlandse zorgmedewerkers zich ook in die andere culturen, zodat ze minder snel iets gek vinden. Daarnaast volgt een aantal van hen Turkse les om eenvoudige zinnen te kunnen uitwisselen."
In Het Woolde wonen ouderen die door dementie of zware lichamelijke beperkingen niet meer zelfstandig kunnen wonen en langdurig intensieve zorg nodig hebben. De verhuizing van bewoners van het nu gesloopte pand uit 1965 naar de dit voorjaar opgeleverde nieuwbouw ging relatief geruisloos, doordat dit in fases is gedaan.
Nu kunnen ze naar Het Woolde, maar waar verbleven demente Turkse en Suryoye ouderen tot voor kort? Kwast: "Óf thuis met veel hulp van de familie óf op een gewone verpleegafdeling. En daar kwijnden ze vaak weg. Ze herkennen er niks en vereenzamen heel snel." Op de nieuwe afdeling zijn subtiele verwijzingen te vinden naar de geboortegrond van deze mensen: "Er staan geen minaretten of jungletaferelen op de muur. Het zit 'm in de decoratie en in de manier waarop we de mensen aanspreken." Overigens kunnen deze mensen nog altijd ook op een reguliere afdeling worden gehuisvest. Kwast: "Het is niet zo dat wij bepalen waar iemand terechtkomt, dat doen we altijd in samenspraak met de bewoner en de familie."
Na het openen van het nieuwe verpleeghuis op dinsdag 14 september bezoekt prinses Margriet (78) de expositie ‘100 jaar ouderenzorg in Hengelo’. Daarna wordt ze rondgeleid door de nieuwbouw en ontmoet ze enkele bewoners in hun gezamenlijke woonkamer.
Waar alle Nederlandse verzorgingshuizen mee te maken krijgen is de transitie naar verpleeghuis. Dat maakt het werk anders: "Waar vroeger iedereen die op leeftijd kwam en meer zorg nodig had naar een verzorgingshuis ging, wordt er tegenwoordig steeds meer ingezet op zorg aan huis. Minder snel verhuizen, meer thuiszorg. Daardoor krijg je vanzelf dat de mensen die naar Het Woolde verhuizen een zwaardere zorgvraag hebben. En dat vraagt weer meer van ons personeel."