Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Woonunits moeten ook plek kunnen bieden aan Hengelose woningzoekenden'

De woningnood onder UT- en Saxionstudenten is ook een zaak van Hengelo. Immers, de metaalstad profileert zich maar wat graag als aantrekkelijke woon- en werkstad voor 'young urban professionals' en waar worden die klaargestoomd? Juist, aan de UT en op Saxion! Vandaar dat Hengelo graag wil meedenken over de huisvesting van deze studenten in tijdelijke woonunits.

'Nood is hoog'

Universiteit Twente legde de vraag deze week neer bij de gemeente. En daar keek men toen al snel naar Sportlaan Driene, waar Bouwbedrijf Trebbe grootse plannen heeft. Marcel Diepenmaat, manager stedelijke ontwikkeling bij de gemeente Hengelo, ziet het wel zitten, die wooncontainers: "De nood onder met name buitenlandse studenten is erg hoog. De UT heeft zowel de gemeente Enschede als de gemeente Hengelo gevraagd mee te denken over oplossingen. Deze wooncontainers zullen er niet binnen een paar weken staan, maar het zou wel fijn zijn, dat de studenten voor de winter een goed dak boven hun hoofd hebben."

'Ook voor Hengelose woningzoekenden'

Overigens wil de gemeente dat de wooncontainers niet alleen worden verhuurd aan studenten, maar ook aan Hengeloërs, die zitten te springen om woonruimte. Diepenmaat: "Verhuur aan alleen buitenlandse studenten, dat kunnen we niet maken naar die Hengeloërs. Zij zitten soms al jaren op een woning te wachten."

Verhuurder

De woningen zullen verhuurd gaan worden door een wooncorporatie. Welke dat wordt is nog niet bekend. Welbions is nog niet benaderd, laat een woordvoerster weten: "Maar we willen natuurlijk altijd praten. Ik kan me echter ook goed voorstellen dat een Enschedese studentenhuisvester dit op zich neemt."

Sportlaan driene
Aan Sportlaan Driene willen bouwbedrijf Trebbe en vastgoedontwikkelaar Leyten woningen realiseren, maar de gemeente heeft ze uitgedaagd om breder te kijken.
Beeld: Google Streetview

'Op de bank slapen'

Een woordvoerder van de UT wil niks kwijt over mogelijke gesprekken met 'Hengelo', maar laat wel weten dat er met veel partijen wordt gesproken over huisvesting op de campus in Enschede. Er staat nog weinig vast, behalve 'dat de containers er wel al over enkele weken moeten staan, anders hebben de buitenlandse studenten die nu al hier zijn er weinig aan'. "Ik kan me voorstellen dat buitenlandse studenten nu tijdelijk bij iemand op de bank slapen of in een B&B verblijven, maar dat moet natuurlijk niet te lang duren. Afgelopen woensdag hebben verschillende belanghebbenden met elkaar om de tafel gezeten. Iedereen is positief over de stappen die nu gezet worden, maar meer kunnen we er nu nog niet over kwijt", aldus de woordvoerder.

“Verhuur aan alleen buitenlandse studenten, dat kunnen we niet maken naar die Hengeloërs. Zij zitten soms al jaren op een woning te wachten.”

'Afmelding kan ook andere oorzaak hebben'

Volgens hem hebben 'slechts een een paar buitenlandse studenten' zich op het laatste moment afgemeld voor een studie aan de UT, maar de motivatie voor die afmeldingen kent hij niet: "Dat kan ook een heel andere oorzaak hebben."

Trebbe en Leyten

Aan Sportlaan Driene in Hengelo is het Enschedese bouwbedrijf Trebbe samen met de Rotterdamse vastgoedontwikkelaar Leyten eigenaar van de voormalige ROC-locatie. Op deze plek willen ze woningen realiseren, maar de gemeente heeft ze uitgedaagd om breder te kijken. Marcel Diepenmaat : "Er zit nu een maatschappelijke bestemming op, dus er zal naast wonen ook ruimte moeten zijn voor maatschappelijke doelen. Dat kan zijn op het gebied van onder meer zorg, onderwijs en religie."

Toekomstplannen

Volgens Diepenmaat mogen de wooncontainers die toekomstplannen niet in de weg staan. Daarom wijst hij nu ook al met de vinger naar Hart van Zuid. "Aan Sportlaan Driene komt tijdelijke huisvesting, maar we willen die studenten graag voor Hengelo behouden ná hun studie. Dan is Hart van Zuid natuurlijk de wijk bij uitstek."

1Twente heeft ook Trebbe om een reactie gevraagd, maar zij willen niet reageren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.