Op de hoofdlocaties van het ROC van Twente gaat GGD Twente de komende tijd voorlichting geven over coronavaccinaties. Het blijkt dat er met name onder jongeren veel onduidelijkheid is over het vaccineren, met als gevolg dat veel jongeren zich niet willen of durven laten prikken. Trudy Vos, lid van het College van Bestuur van ROC van Twente, vertelde dit vandaag bij 1Twente Vandaag.
Maandag 30 augustus begonnen de eerste leerlingen aan hun lessen op de, met 22.000 studenten, veruit grootste mbo-instelling van de regio. "Op de UT zijn er al dergelijke voorlichtingssessies geweest en wij zijn nu met de GGD in gesprek hoe we een dergelijke campagne ook bij ons kunnen opzetten."
Het wordt volgens Vos een neutrale voorlichting, met allerminst de bedoeling om jongeren over de streep te trekken zich alsnog te laten vaccineren. "Het blijft uiteindelijk eenieders eigen keuze. Maar we merken dat er veel vragen zijn en de GGD heeft de kennis om die te beantwoorden of in elk geval met de tieners in de gesprek te gaan hierover." RIVM-directeur Jaap van Dissel heeft er vertrouwen in dat een groot deel van de jeugd zich nog wel laat vaccineren en denkt dat enige informatie het benodigde zetje kan geven (zie kader).
De vaccinatiebereidheid onder 12 tot 17 jaar en 18- tot 24-jarigen was 85 procent, ruim meer dan de 75 procent vaccinatiegraad waarop wordt gemikt voor die groepen. Maar toch heeft pas de helft van de 12- tot 17-jarigen en 65 procent van de 18- tot 24-jarigen een eerste prik gehaald. RIVM-baas Jaap van Dissel: "Misschien komt dat door de vakanties, misschien doordat ze korter de tijd hebben gehad", omdat ze later aan de beurt waren. Het zou heel fijn zijn om te weten dat die vaccinatiegraad in die groep gaat aantrekken. Als dat niet gebeurt dan kan dat een heel belangrijke, doorslaggevende rol gaan spelen in het verdere verloop van de epidemie. Je kan het optimistisch bekijken, als de vaccinatiebereidheid inderdaad zo hoog is, dan is daar gemakkelijk veel winst te behalen." Bron: NOS
Een woordvoerder van de GGD Twente laat weten dat binnen een week duidelijk wordt waar en wanneer er door de gezondheidsinstelling bemande stands te vinden zullen zijn binnen de gebouwen van het ROC. De instelling is hierover ook in gesprek met Saxion. Jongeren die zich alsnog willen laten vaccineren kunnen hierover informatie vinden op de site van GGD Twente. Hengelose jeugd bijvoorbeeld kan zich op de eerste vier donderdagen van september van 13.00 tot 20.15 uur laten vaccineren zonder afspraak in de priklocatie op de locatie Hazemeijer. In Enschede (locatie Colosseum) zijn dit de dinsdagen van 13.00 tot 20.15 uur.
Trudy Vos liet maandag bij 1Twente Vandaag weten blij te zijn dat ze het onderwijzend en ondersteunend personeel vanaf nu weer in het echt kan zien en spreken. Het gros van de leerlingen druppelt vanaf dinsdag binnen. Vos: "Iedereen is wel klaar met dat online lessen volgen en lessen verzorgen. De docenten zijn er het afgelopen jaar heel handig in geworden, maar met name onder leerlingen merk je wel dat ze de sociale contacten echt gemist hebben. School is behalve een plek van kennisoverdracht, ook een sociale ontmoetingsplek. Dat laatste werd node gemist."
Vos kan niet zeggen welke gevolgen deze anderhalf jaar met vooral online lessen heeft gehad voor de ontwikkeling van de studenten: "Daarvan hebben we nog geen cijfers. Dat zullen studies de komende tijd moeten gaan uitwijzen." Toch vielen de gevolgen voor de schoolcarrière van het overgrote deel van de leerlingen mee, denkt ze. "Soms konden stages niet doorgaan, bijvoorbeeld in de horeca, maar dan liepen de leerlingen stage in een gesimuleerde omgeving of werd een stagejaar omgewisseld met een theoriejaar. De diploma's die we hebben uitgereikt, zijn volwaardige diploma's, geen 'coronadiploma's."