Zachtig - de symbiose van ‘zacht’ en ‘krachtig’ - is een bundel gedichten over kwetsbaarheid en jezelf zijn. Wie oké is met zichzelf, heeft weinig te vrezen. Dat lijkt de stip op de horizon. Zachtig beschrijft een stukje van de weg die schrijfster Dorothée Loorbach aflegde in de richting van die stip.
De bundel - met 111 pagina’s onbehoorlijk dik voor een dichtbundel - bestaat uit drie delen. ‘Zacht’ gaat over lief en goed en mensen blij maken, volgens Loorbach in 1Twente Vandaag. In deel twee, ‘Krachtig’, staan gedichten over autonomie en grenzen. Loorbach of deel drie: “Zachtig is de samentrekking van die twee. Je hoeft niet altijd hard te zijn om bij jezelf te blijven: wel grenzen, maar ook compassie.”
Ruim een jaar geleden verscheen ‘Blut’, ook van de hand van Loorbach. In zekere zin is ‘Zachtig’ een logisch vervolg. ‘Blut’ handelt over de waarde van geld, spullen en - dat vooral - van onstoffelijke dingen. Net als ‘Zachtig’ is ‘Blut’ sterk autobiografisch: Loorbach stond, na een succesvolle carrière als presentator, ondernemer en zo nog wat rollen, met lege handen.
Dat ‘niks’ werd de weg naar alles, zoals de subtitel - Hoe niks de weg werd naar alles - ook al suggereert. ‘Blut’ beschrijft die weg. Eind dit jaar verschijnt het in de VS en Groot Brittannië.
De dingen die ik niet wil delen
zijn nou net de delen
die
- als ik zou durven delen -
zouden helen.
In ‘Zachtig’ vangt Loorbach in gedichten wat ze niet in woorden vangen kon. Die blijken haar reflectie op twintig, dertig jaar leven. “Maar de meeste gedichten zijn van het laatste jaar”, zegt Loorbach. “Corona betekende geen opdrachten, geen inkomen, dus er gebeurde iets anders. Het werd het meest creatieve jaar ooit.” Daarbij verwijst de schrijfster behalve naar ‘Zachtig’ bijvoorbeeld ook naar ’Ongescript’ een muziektheatertoer met voormalig Deventer’ stadsdichter en liedjesmaakster Johanneke ter Stege.
Zowel bij die theatertoer, waarbij ze ook gedichten voordroeg, als uit reacties op voorpublicaties op social-media merkt Loorbach dat publiek zich in haar teksten herkent. “Dat maakt het makkelijk om te publiceren. Ik ervaar het als een voorrecht om woorden te geven aan de gevoelens van anderen die daar zelf geen woorden voor hebben.”
Ergens ligt daarin ook de bodem van waar ‘Zachtig’ om draait. In haar gedichten legt Loorbach haar hart op tafel. Die kwetsbaarheid lokt kwetsbaarheid uit. “En dan ben je beide kwetsbaar en is er niks kwetsbaars meer aan.” Het schutblad voorin vermeldt: Voor jou. Dat is niet zonder reden.
‘Zachtig’ wordt aanstaande zaterdagmiddag om vier uur gepresenteerd in de Twentse Foodhal. De bundel is nu al online verkrijgbaar.