Enschede stelt onmogelijke eisen aan een vergunning voor de Vijvervrijdagen. Dat vindt de organisatie van het jaarlijkse muzikale evenement op de waterpartij van de Lasonderbleek, tussen AKI, Tetem en De MuseumFabriek.
Wat de organisatoren vooral steekt is dat het Balkon Festival en het theaterstuk De Spaghettirellen wèl een vergunning hebben gekregen. “Heel mooi dat die wel doorgaan”, zegt Vijvervrijdagen-voorman Henry Workel, “maar de eisen die ze aan ons stellen kunnen helemaal niet en passen ook niet bij het evenement.”
De gemeentelijke vergunningendienst ziet de Vijvervrijdagen als een concert. Daarvoor geldt een aantal regels: mensen moeten op hun plek worden gezet, er moet een hek om de speelplek komen en er moet een corona-check plaatsvinden. “Maar dit is een loopevenement, dus dat gaan we niet doen. Het kan ook helemaal niet. Het is op de openbare weg en je kunt van alle kanten het plein op.”
De mevrouw die over de vergunningen gaat zag het anders. Workel: “Maar die is er nog nooit geweest en heeft geen idee hoe het eruit ziet. “Wat doe je dan met mensen die op de busbaan staan?” vroeg ik haar. Dat was onze verantwoordelijkheid. Ze hebben geen idee waar het over gaat.”
De Spaghettirellen wordt uitgevoerd op dezelfde plek als waar de Vijvervrijdagen traditioneel plaatsvinden. Gisteravond was de eerste voorstelling. Mensen kregen wel een plaats toegewezen, vertellen de eerste bezoekers, maar een corona-check of hek was er niet. “Dat kan ook helemaal niet, daar”, stelt Workel
De Vijvervrijdagen vinden elk jaar plaats op vier vrijdagavonden aan het eind van de zomervakantie op de vlonder van de Lasonderbleek in het Enschedese Roombeek, in de openlucht. Op het programma staan lokale gezelschappen en artiesten.
Met het evenement willen de organisatoren - bewoners van de wijk Roombeek - de ontmoeting tussen buurtgenoten stimuleren en een podium bieden aan lokale cultuurmakers.
De eerste Vijvervrijdagen vonden plaats in 2015.
Vorig jaar werden de Vijvervrijdagen ook afgelast. Workel: “Daar heeft iedereen begrip voor. Maar dit slaat nergens op. Dit is de derde keer dat onze geluidstechnicus een avond heeft gereserveerd die niet doorgaat. En er wordt in die sector al heel weinig verdiend.”
Voor de artiesten geldt hetzelfde. “Die zeiden vorig jaar, toen we het een jaar moesten uitstellen: ‘We vinden het leuk, we gaan met je mee.’ Je kunt die mensen niet alweer met legen handen wegsturen.”
Voor deze editie stonden twee TextielBeat-bands, Milion Miles, tributeband Gedoemaar, popkoor La Sido en singer-songwiter Chris Egbers op het programma.
Workel overweegt nu de kosten bij de gemeente neer te leggen.