"Ze bunt nie wies", aldus Hettie van der Weide, bewoonster van De Wetering, het appartementencomplex aan de De Wetstraat. De Hengelose kijkt vanuit haar woning uit op het plein tussen de Smutsstraat en de De Wetstraat. Daar moet dit najaar de schop in de grond voor een overdekte fietsenstalling met zonnepanelen. Ze belde erover met raadslid Gerrit Megelink en hij stelde inmiddels raadsvragen.
Wat is het probleem van Hettie van der Weide en haar medebewoonsters? Hettie: "Pal voor ons complex is de gemeente Hengelo voornemens een bewaakte overdekte fietsenstalling met zonnepanelen op te richten." Klinkt goed, zou je zeggen. Maar volgens Hettie is er geen overleg geweest met de omwonenden. "Er is alleen gesproken met een aantal pandeigenaren en de ondernemers in het gebied. Ze zijn gemakshalve de belangrijkste groep vergeten. En dat steekt!"
Van der Weide en haar buren - bewoners van alle 35 appartementen hebben Hetties petitie tégen dit plan getekend - zijn vooral bang voor de spiegeling van de panelen in hun woonkamer op zonnige dagen en de overlast die fietsparkeerders 's avonds en 's nachts veroorzaken. Het was volgens haar erg fijn geweest wanneer de omwonenden ook in de besluitvorming gekend waren. Raadslid Gerrit Megelink is het volledig met haar eens: "Vóór de verkiezingen verklaren politieke partijen burgerinspraak heilig, maar als het even niet uitkomt wordt dit rap vergeten. En dat zet kwaad bloed bij de bewoners. Het vertrouwen in de lokale overheid loopt hierdoor weer eens onnodig schade op."
Waar het volgens de onlangs verspreide nieuwsbrief van Hengelo.NU (een platform waarop de gemeente samenwerkt met Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH), Hengelo Promotie en Provincie) Overijssel) gaat om 'een voorlopig ontwerp' heeft Megelink andere geluiden gehoord: "Begin augustus lieten de projectontwikkelaar en de communicatieadviseur van de gemeente Hengelo aan de bewonerscommissie weten dat het ontwerp niet gewijzigd kan worden. Slechts over de invulling van de zonnepanelen kan overleg worden gevoerd. Hoezo voorlopig? Hoezo inspraak? Een hele slechte beurt richting onze inwoners."
Verhaal gaat verder onder de foto.
Megelink heeft hierover vragen gesteld aan het college van B en W. Hij wil onder meer weten waarom ontwikkelaar HMO noch de gemeente met de bewoners van het appartementencomplex gesproken heeft, of de bewoners nu alsnog worden betrokken bij de planvorming en tot op welke hoogte? Ook wil Megelink weten waarom is gekozen voor deze plek en niet voor een plek aan de kant van de Wemenstraat, dichterbij het winkelgebied dus en verder gelegen van grootschalige bewoning, zoals een appartementencomplex.
Gerrit Megelink, die als oud-ondernemer ook graag opkomt voor die groep Hengeloërs, vraagt zich af wat wordt bedoeld met de zinsnede '..meer ruimte voor parkeerplekken..'. "Komen er meer parkeerplaatsen dan nu? Nu zijn er zo'n 120 op het plein, een blik op het voorlopige ontwerp leert dat het er eerder minder dan meer dan 120 worden." Megelink vindt het belangrijk dat er in Hengelo voldoende parkeerplek op 'maaiveldhoogte' beschikbaar blijft. "Overal in de stad verdwijnen dat soort parkeerplaatsen. Langs de Marskant, bij de Bataafse Kamp en nu ook hier. We hebben inderdaad genoeg plek in de parkeergarages, maar veel mensen, vooral ouderen, willen of durven hun auto daar niet te parkeren. Die gaan dan liever shoppen in Borne, waar ze hun auto nog wél langs de straat kwijt kunnen. We moeten ervoor waken dat we dat publiek niet voorgoed uit Hengelo wegjagen."
Een woordvoerder van de gemeente Hengelo laat weten dat de vragen van Megelink binnen de hiervoor vastgestelde termijn van 4 weken beantwoord zullen worden en dat in afwachting daarvan geen reactie gegeven zal worden.