Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose kunstenaar maakt krans voor nationale Indië-herdenking: ‘Elke bloem is anders’

Willemiennijman herdenkingskrans tjeerdderkink
De herdenkingskransen bestaat uit 1.400 handgemaakte melati's.
Beeld: Tjeerd Derkink

De Hengelose beeldend kunstenaar Willemien Nijman heeft een herdenkingskrans gemaakt voor de Nationale Indië-herdenking in Den Haag. In heel Nederland borduurden haar medekunstenaars ruim 1.400 melati's, de nationale bloem van Indonesië. Nijman verwerkte een deel van deze borduursels tot een prachtige krans. Zondag 15 augustus staat Nederland stil bij alle slachtoffers van de oorlog in Nederlands-Indië.

Melati

De melati is het herdenkingssymbool voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het is een typische Indische bloem. Nijman: "De bloem staat symbool voor respect, betrokkenheid en medeleven. Ze wordt veel als speld gedragen tussen 5 mei en 15 augustus. Dit om te benadrukken dat een deel van het koninkrijk, ook na 5 mei, nog bezet was."

Schermafbeelding 2021 08 11 om 13 37 02
Lees ook
Indiëherdenking in beslotenheid gehouden

Doe-het-zelf-pakketje

Belangstellenden konden middels een doe-het-zelf-pakketje een melati borduren en deze opsturen naar de Hengelose kunstenaar. "Geen bloem is hetzelfde geworden. Zoals elke mens uniek is, zijn de bloemen dat ook", zegt Nijman. Ook de bewoners van het Dijkhuis in Borne, De Posten in Enschede, Rumah Pelangi in Hengelo en Buitenzorg in Almelo zijn druk geweest met het maken van de bloemen. Ze werden gemaakt door mensen die zelf een connectie hebben met Nederlands-Indië, maar ook door mensen die zich betrokken voelen bij wat zich hier heeft afgespeeld, ruim 75 jaar geleden.

'Ik ben gevraagd'

Het idee van de handgemaakte bloemen kwam van de stichting Nationale Herdenking 15 augustus: "Ik werd eind december benaderd door de organisatie. Het idee bestond al om de melati's te maken van stof. De vraag was of ik dat wilde begeleiden en vormgeven." Ze heeft de stof, de vorm en de doe-het-zelf-pakketjes gemaakt. "Alle bloemen werden vervolgens opgestuurd en die heb ik verwerkt in een herdenkingskrans", aldus de kunstenaar. Een deel van de bloemen worden ook voor andere herdenkingskransen gebruikt.

De Hengelose is twintig jaar geleden afgestudeerd aan de AKI in Enschede. In het dagelijks leven is ze ook veel bezig met stof: “Normaal maak ik portretten op stof van mensen die ik bewonder. Het zijn vaak lappen stof die mensen kennen uit grootmoeders tijd.”

icon_main_info_white_glyph

Wie worden er op 15 augustus herdacht?

Op 15 augustus 1945 gaf Japan zich officieel over aan de geallieerden. Hiermee kwam er officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Iedere 15e van augustus wordt er stilgestaan bij alle burgers en militairen die stierven tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

'Meer aandacht voor Indië'

“De opdracht die de stichting mij meegaf is om ook uit te dragen dat het koninkrijk pas op 15 augustus 1945 helemaal bevrijd was.” Volgens de kunstenaar is het belangrijk dat dit onder de aandacht wordt gebracht. “Ik heb mij verdiept in wat er allemaal gebeurd is Nederlands-Indië. Ik denk dat het tijdens de geschiedenislessen op de Nederlandse scholen toch wel een ondergeschoven kindje is.”

De Nationale Indië-herdenking is aanstaande zondag om 12.05 uur live te volgen via de NOS op NPO 1.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.