De oude portiersloge van het Balengebouw wordt koffiecorner. Barista Reinder van Loo belooft een eigen Zuid-Amerikaanse blend, haverlatte en ijsjes als het lekker weer is.
‘Baal’, dat moet de naam van de nieuwe koffiecorner in Roombeek worden, gaat sjieke koffie schenken. Italiaans. Uit de beste espressomachine die er is. In alle klassieke en moderne (lees: duurzame) varianten.
Koffie is de hoofdmoot. Van Loo en zijn collega’s schenken straks een Italiaanse klasse-bak. “Roombeek is een hele mooie, hippe wijk. Daar hoort hele mooie koffie bij. Met lekkere broodjes en smoothy’s.” De speciale Baal-blend, gemaakt van arabicabonen uit Brazilië en Guatamala, is straks ook te koop in de vorm zakken koffiebonen. Het aantal zitplaatsen blijft beperkt: Baal is vooral een afhaalplek.
Barista’s zijn er in verschillende soorten en maten. Van Loo: “Iedereen die achter een koffiemachine staat, is in principe een barista. Maar niet elke barista is even goed.” Een echt goede barista, volgens Van Loo, weet wat zijn klanten willen, kan alles zetten, maakt van zijn schuim een kunstwerkje en weet alles van het proces van boon tot koffie en kan daarop inspelen.
Van Loo zelf probeert graag allerlei bonenmengsels uit, maar drinkt maximaal vijf, zes koppen op een dag. “Anders sta ik stuiterend achter de balie.”
‘Baal’ is straks - als alles gaat zoals gepland vanaf begin oktober - zeven dagen in de week open. “Van ’s morgens tot het eind van de middag”, zegt Van Loo. “Op mooie dagen, als we ijsjes verkopen, wat langer.”