Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Wat doet Leny's schuur op de kavel van Gijs Olde Kalter?

Badhuisstraat boxen kavel
Volgens het kadaster staat de schuur van Leny Oosterhof op de kavel van Gijs Olde Kalter
Beeld: PDOK

Op een kavel in Tuindorp 't Lansink, ingeklemd tussen de Badhuisstraat en de Breemarsweg, komen in de loop van volgend jaar 26 garageboxen voor de verhuur. Verantwoordelijk is eigenaar Gijs Olde Kalter. De oud-Hengeloër kreeg vrijwel uitsluitend positieve reacties op zijn plannen. Alleen Badhuisstraat-bewoonster Leny Oosterhof fronste haar wenkbrauwen toen ze de tekeningen zag: háár schuur staat op de grond van Olde Kalter.

Gesprek

Olde Kalter en Oosterhof hadden woensdagavond een prettig gesprek, maar ze zitten er allebei wel mee in hun maag. Oosterhof, omdat zij haar schuur niet wil slopen en de vierkante meters natuurlijk niet kwijt wil. Olde Kalter, omdat hij Oosterhof bést ter wille wil zijn, maar de meters waarschijnlijk niet kan missen om zijn plannen te realiseren.

Tennisbaan

Wat is er aan de hand? Op het terrein was tot eind vorige eeuw een tennisbaan in gebruik. Nadat die gesloten is, raakte het terrein verloederd. Totdat Olde Kalter het vier jaar geleden kocht. Olde Kalter is een bekende naam in Twente waar het de verhuur van garageboxen betreft. Gijs' vader heeft er honderden in de regio. Voor zoon Gijs is het niet meer dan een lucratieve hobby: "Ik heb een fulltime baan bij een projectontwikkelaar in het westen des lands. Ik woon ook met m'n partner in Amsterdam. Maar ik ben nog heel veel in Hengelo." Hij lacht: "Het is dan ook geen toeval dat je me nu aan de telefoon krijgt in m'n ouders huis."

“Het gekke is dat hier al vanaf het midden van de vorige eeuw garages of schuurtjes stonden. Is dat dan al die jaren gedoogd?”

'Bij iedereen aangebeld'

Dat Leny Oosterhofs schuur op zijn grond staat, verbaasde hem wel: "Na de aankoop van de grond heb ik bij alle omwonenden aangebeld en m'n plannen uitgelegd. Bij hen die niet thuis waren, heb ik een brief in de bus gedaan. Van Leny heb ik nooit iets gehoord; het is dat jullie mij belden. Daarop ben ik gisteravond (woensdag 11 augustus, red.) maar eens bij haar langs gegaan." De twee hadden een constructief gesprek, maar hebben vooralsnog geen idee wie het recht aan zijn of haar zijde heeft.

Lees verder onder afbeelding

Badhuisstraat boxen google
Olde Kalter: "De kaart van het kadaster laat niets aan duidelijkheid te wensen over: die schuur staat op mijn grond."
Beeld: PDOK

Piketpaaltje

Olde Kalter: "De kaart van het kadaster laat niets aan duidelijkheid te wensen over: die schuur staat op mijn grond." Oosterhof kan hem geen ongelijk geven: "Als je de kaart ziet, is het duidelijk. Maar het gekke is dat hier al vanaf het midden van de vorige eeuw garages of schuurtjes stonden. Is dat dan al die jaren gedoogd? Ook heeft het kadaster hier, toen we twee oude garageboxen hebben gesloopt, nadat ze bij een storm in 2010 zwaar beschadigd raakten, een piketpaal geslagen om aan te geven waar we onze nieuwe schuur mochten bouwen."

Sloop

Het probleem voor Oosterhof is dat ze niet weet waar dat paaltje precies staat, of het niet is verdwenen bij eerdere opruimwerkzaamheden op het terrein en welke rechten ze aan een eventueel paaltje kan ontlenen. Voordat Olde Kalter naar de gemeente of het kadaster stapt, gaat hij eerst bekijken of hij z'n plannen kan realiseren met behoud van de schuur. Zo niet, dan gaat hij het kadaster raadplegen. Mocht blijken dat hij dan in z'n gelijk staat, dan zal Leny de schuur moeten slopen vóór februari 2022.

icon_main_info_white_glyph

Vergunning ligt ter inzage

Gijs Olde Kalter kocht de grond 4 jaar geleden en hoopt eind dit jaar de betonvloer gestort te hebben. Daar verrijzen dan begin volgend jaar 26 garageboxen met daarop zonnepanelen en 8 niet-overdekte parkeerplaatsen voor elektrische auto's. De vergunning ligt nog twee weken ter inzage en dan kan de ondernemer aan de slag.

Ontsluiting

Het gros van de omwonenden lijkt prima te kunnen leven met de te realiseren garageboxen. De mevrouw ('zet mijn naam er maar niet bij') wiens terras aan de ontsluitingsweg aan de Badhuisstraat grenst, heeft bijvoorbeeld geen bezwaar gemaakt en gaat dat ook niet doen: "Ik heb geen zin in gedoe", zegt ze. Aangrenzend aan de kavel van Olde Kalter grenst aan de zijde van de Breemarsweg een stuk grond met nog eens ruim twintig garageboxen; de eigenaren daarvan moeten ook over dit pad. De buurvrouw: "De aantallen die hier nu langs komen, dat valt heel erg mee."

Olde Kalter: "Dat klopt. Mensen die een box huren, komen daar hooguit een of twee keer week. Het gaat echt niet veel overlast opleveren. Er had hier ook een kinderdagverblijf kunnen komen. Daar hadden buren veel meer last van gehad. En de mensen zijn blij dat er nu na jaren verloedering eindelijk iets met het terrein gebeurt."

Grotere tuinen

Een andere reden dat omwonenden over het algemeen blij zijn met de plannen van Olde Kalter is dat ze hun tuin iets kunnen uitbreiden en dat ze via het plein rond de nieuwe boxen een achteringang kunnen realiseren. Olde Kalter: "Waar kun je nou in Tuindorp je kavel vergroten én zo'n mooie ontsluiting aan de achterzijde van je huis krijgen? Nou, hier dus! Reken maar dat je huis daardoor in waarde stijgt."

Lees verder onder afbeelding

Garageboxen oud
Toen Olde Kalter de gemeente na jarenlang touwtrekken eenmaal overtuigd had van het nut van zijn plannen, wilde Hengelo ook graag dat hij de bestaande garageboxen erbij zou kopen om er zo een mooi geheel van te maken. Daar had de ondernemer geen trek in.
Beeld: PDOK

Versnipperd eigendom

Toen Olde Kalter de gemeente na jarenlang touwtrekken eenmaal overtuigd had van het nut van zijn plannen, wilde Hengelo ook graag dat hij de bestaande garageboxen erbij zou kopen om er zo een mooi geheel van te maken: "Maar dat is allemaal versnipperd eigendom. Elke box is van iemand anders. Die onderhandelingen zouden mij veel te veel tijd gaan kosten."

De gemeente is ook gevraagd om een reactie. Als die er is, volgt er een update van het artikel. Wordt derhalve vervolgd.

icon_main_info_white_glyph

Wie huurt zo'n box?

Volgens Gijs Olde Kalter is er erg veel interesse in garageboxen, zeker in Tuindorp: "Er is hier vrijwel niks te huur. Mensen gebruiken de boxen voor opslag van een inboedel of bijvoorbeeld de stalling van motoren of een oldtimer. Het liefst heb ik huurders uit de direct omgeving. Daarvan weet je ook dat zij het langst blijven zitten. Een huurder uit Groot-Driene is al snel geneigd te vertrekken, als hij dichter bij huis iets kan vinden."

Badhuisstraat boxen artist impression
Op een kavel in Tuindorp, ingeklemd tussen de Badhuisstraat en de Breemarsweg, komen in de loop van volgend jaar 26 garageboxen voor de verhuur.
Beeld: PDOK
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.