Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Marnix en Marian toveren Hengelose Es om tot één grote 'proeftuin'

Marnixmorsink marianrupert2 1twente
Marnix Morsink en Marian Rupert willen een voedselbos realiseren in de Hengelose Es
Beeld: 1Twente

Brandnetels, duizendblad en paardenbloemen; het is niet het eerste dat in je opkomt als je aan gezond eten denkt. Volgens Marian Rupert en Marnix Morsink zijn deze planten ten onrechte een beetje in de vergetelheid geraakt. Een voedselbos moet hier verandering in brengen. Daarnaast willen de twee de hele Hengelose Es volgooien met gemeenschappelijke moestuinen en kruidenveldjes.

Brandnetels

Met een flinke plof belandt er een groot boek op tafel. Marian Rupert wijst naar een bladzijde met daarop een aantal bijzondere planten en kruiden: “Neem de brandnetel. Er zitten zo ontzettend veel voedingsstoffen in deze plant.” Rupert weet alles over eetbare planten en kruiden en geeft regelmatig workshops over dit onderwerp. Zij wil de Hengelose Es omtoveren tot een groene oase, waar overal eetbare planten en groenten te vinden zijn. "Brandnetels bevatten zestien mineralen en vier soorten vitaminen. De zaden, de wortels en de bladeren van de brandnetel zijn allemaal bruikbaar.”

Voedselbos

Samen met Marnix Morsink is Rupert een initiatief gestart om een voedselbos te realiseren in de Hengelose Es. Volgens Morsink, die van origine bioloog is, is het de bedoeling dat het voedselbos in het Weusthagpark komt. “We zijn nu bezig met een verkennende fase. We benaderen potentiële partners en proberen hen mee te krijgen.”

In het project wordt opgetrokken met de lokale afdeling van het IVN en met Scoren in de Wijk, het maatschappelijke project van FC Twente. "We zijn bezig met een uitgebreide inventarisatie om andere partijen bij het project te betrekken. Denk hierbij aan scholen, woningcorporatie Welbions en bijvoorbeeld de Vrienden van Weusthag", zegt Marnix Morsink.

'Hot item'

Het aantal voedselbossen in Nederland schiet de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. "Het is echt een 'hot item' geworden", zegt Morsink. Volgens het tweetal wordt gezond eten steeds duurder als je het uit de winkel haalt en daarom pleiten Rupert en Morsink er voor om eetbare planten en groenten een plek in de wijk te geven. Armoede en een ongezonde levensstijl gaan hand in hand, laten cijfers zien. Morsink: "Als je ziet wat groente en fruit in een biologische winkel kosten, dan is dat voor heel veel mensen gewoon onbetaalbaar."

Grootse plannen

Naast een voedselbos in het Weusthagpark moeten er overal in de wijk plekken komen waar groenten, vruchten, noten en andere eetbare planten worden verbouwd. "Het is een breed plan voor de hele wijk, waarin burgerparticipatie een belangrijk onderdeel is. Het duurt jaren voor een voedselbos helemaal volgroeid is. Ons plan is om volgend jaar al klein te beginnen in de wijk", aldus Morsink. Ook Drees Kroes, oprichter van Scoren in de Wijk, is betrokken bij het project. “Drees weet alles op het gebied van burgerparticipatie en kan ons daar goed mee helpen.” Inwoners van de Hengelose Es helpen bij het verbouwen van alle producten.

'Ruimte zat'

Volgens Rupert is er zat ruimte in de wijk voor het aanleggen van moestuinen en kruidenvelden: "Als je het zelf plant wordt het veel betaalbaarder. In de wijk zijn genoeg grasvelden te vinden waarop je gewassen kunt verbouwen."

Wijkbewoners die willen meedoen met het project kunnen zich aanmelden via [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.