Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

De bodem onder onze voeten in kaart gebracht: Eerste Twentse bodematlas gelanceerd

De allereerste bodematlas van Twente is er. Hij duikt 250 miljoen jaar de geschiedenis in en biedt een kijkje in de Twentse ondergrond. De atlas brengt onder andere het ontstaan van de Twentse stuwwallen, de gas- en zoutwinning, het grondwater en de verandering van het Twentse landschap in kaart. Jos Mol van gemeente Enschede praat met 1Twente over de totstandkoming van de atlas.

Bodematlas

In 2019 bracht de Regio Twente al een atlas van Twente uit. “Maar dat ging allemaal over de bovengrond. De derde dimensie onder onze voeten zat er niet of nauwelijks in. We zeiden toen dat we dat nog letterlijk moeten verdiepen“, aldus Mol.

Dat ”verdiepen” hebben ze gedaan. Samen met 'Onder Twente', een regionale samenwerkingsverband dat zich met de ondergrond bezighoudt, maakte Jos Mol de eerste bodematlas van Twente. Hij brengt de verandering van het landschap in kaart. Twente ontwikkelde zich van een soort toendra tot een moerasgebied en uiteindelijk tot een droger en warmer gebied. Daarnaast komen de gaswinning, het grondwater en het ontstaan van stuwwallen in Twente aan bod. De bodematlas en meer informatie zijn te vinden op: https://www.ondertwente.nl/

Jos Mol is positief verrast over de belangstelling voor de atlas: “Het gaat leven als je met elkaar in gesprek gaat en dingen met elkaar deelt. Mensen begrijpen daardoor bijvoorbeeld waarom de zoutwinning in Twente is terechtgekomen.“

Zoutwinning

Zo'n 250 miljoen jaar stond een groot gedeelte van Noord-Duitsland, Nederland en dus ook Twente onder water. De zogenoemde 'Zechsteinzee' ligt aan de oorsprong van de zoutwinning in Twente. “Deze regio was een soort tropisch zwembad. Het stond allemaal onder water. Het zout dat toen is afgezet, ligt nu nog onder onze voeten“, aldus Mol.

Zechsteinzee 2021 08 09 125158 yinl
De Zechsteinzee
Beeld: Afbeelding uit de bodematlas

Blik op de toekomst

Het in kaart brengen van de Twentse ondergrond is ook met een blik op de toekomst van betekenis. Er wordt ondergronds gekeken naar mogelijkheden voor duurzame energiewinning en naar energieopslag. Dat blijkt een uitdaging te zijn, want er is niet zoveel ruimte in de ondergrond. Er liggen bijvoorbeeld allemaal kabels en leidingen. "Dat soort informatie is belangrijk om later goede keuzes te kunnen maken“, aldus Mol.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.