Vreemde Vogels ging gisteravond in première in de tuin van Villa Schuttersveld aan de Hengelosestraat. De productie van het Enschedese Wilminktheater bevat alles wat je van een familievoorstelling mag verwachten: een prachtig gelaagd verhaal, stille momenten en spektakel, humor, ontroering, een thema dat er toe doet en een uitvoering die tot in de puntjes klopt.
Vreemde Vogels vertelt het verhaal van Johannes de Parkiet, die machteloos moet toezien hoe zijn vertrouwde vogelkooi een volière wordt die langzaam volstroomt met exotische fladderaars. Dat is wennen. De kooi was honderden jaren familiebezit en daar voelde hij zich wel bij. Als baas Gijs, die tweemaal daags stipt om elf uur voer- en waterbak komt bijvullen, besluit tot uitbreiding, kan Johannes weinig anders dan wat zo vertrouwd was loslaten.
De voorstelling is gebaseerd op ‘Johannes de Parkiet’, een prentenboek van Mark Haayema, die tevens het script voor de voorstelling schreef. De inspiratie voor het boek, dat een Vlag en Wimpel won van de jury voor de Gouden Griffel, kwam van dichtbij. “Mijn moeder woont in Deventer”, vertelt de geboren Hardenberger na afloop. “In haar straat kwam een huis vrij, waarin na een tijdje leegstand asielzoekers gehuisvest werden. Dat leverde een hoop onrust op.”
Na een aanvankelijke weerstand tegen die moeite met nieuwkomers, realiseerde Haayema zich ineens dat verandering zo makkelijk nog niet is. “Het is bedreigend en eng als wat je zo vertrouwd is verandert. Waarom moet dat? Waarom moet dat hier?” Het werd het begin van een nieuw verhaal.
Die unheimische gevoelens als de wereld om je heen verandert, worden ijzersterk vertolkt door Emiel de Jong, die de rol van grasparkiet Johannes speelt. Een andere glansrol - met een tragikomisch randje - is er voor Dennis de Groot, de moederkloek, die geen hij’tje en geen zij’tje, maar een hen is. En een pronte, dominante drag-queen, die er niet om maalt Johannes met haar handtas tegen de vlakte te slaan. De Groot beschikt bovendien over een gouden strot.
Er wordt veel gezongen in Vreemde Vogels. Johannes beweert dat grasparkieten zangvogels zijn en kan zich regelmatig niet beheersen. Het moet gezegd: waar grasparkieten toch echt krijsen, kan De Jong zingen! En de liedjes deugen. De muziek is geschreven door componist en producer Jan Kisjes.
Toeval of karma? Na afloop van de première gisteravond bleek er een merkwaardige verwantschap te bestaan tussen Johannes de Parkiet en de voormalige bewoners van de villa. Het was Carla van Heek-Vente, aanwezig bij de première, die erop wees.
Johannes zong en riep tijdens de voorstelling regelmatig zijn verontwaardiging over wat baas Gijs allemaal bedacht en uitspookte. Gijs zelf bleef onzichtbaar, maar antwoordde met een galmende stem die uit de villa leek te komen.
“Mijn schoonouders hebben hier met hun kinderen gewoond”, vertelde Van Heek-Vente. “Mijn man ook, dus. Hij heette Gijs. Ik heb dat zestig jaar lang geroepen: ‘Gijs, Gijs! Wat doe je nu weer?’”
Wie denkt dat zo’n familievoorstelling met opgedirkte Sesamstraatfiguren toch wat flauw en saai zal zijn, kan dat beeld in dit geval maar beter herzien. Vreemde Vogels is een feestje, zowel voor kinderen als volwassenen. Vreemde Vogels staat tot en met zaterdag nog in Enschede. Kaarten (toegang en versnaperingen) zijn online te verkrijgen.
De trailer van de voorstelling is eveneens online te vinden.
Het Wilmink Theater doet er goed aan eigen producties op de planken te brengen, zeker als dat in de openlucht is. Deze voorstelling, met een cast en een crew die grotendeels uit de regio komen, levert daar een overtuigend bewijs van.