Het aantal meldingen van lachgasgebruik in Hengelo is de laatste tijd toegenomen. Dat meldt de politie. De verkoop van lachgas in de binnenstad werd vorig jaar al aan banden gelegd.
Het gebruik van lachgas als recreatieve drug is de afgelopen jaren flink toegenomen. "Steeds meer jongeren gebruiken lachgas. Het veroorzaakt veel overlast voor de omgeving waar het gebruikt wordt. De rommel is natuurlijk logisch, maar ook het geluid dat het vullen van een ballon maakt, kan erg irritant zijn", aldus de politie. Volgens de dienders speelt het warme weer een rol in het aantal meldingen.
De gemeente Hengelo heeft vorig jaar een verkoopverbod afgekondigd voor de gehele Hengelose binnenstad. Binnen deze zone is het niet toegestaan om lachgas te verkopen. Naast de schadelijke effecten van het middel is de coronacrisis ook een reden om een verbod in te voeren. De verkoop van de ballonnen tijdens de uitgaansnachten zouden volgens het college groepsvorming in de hand werken.
Het gebruik van lachgas is nog niet verboden, want hiervoor moet het middel eerst worden opgenomen in de Opiumwet. Het verbod ligt al klaar, alleen wordt de invoering met een jaar uitgesteld. Het volgende kabinet moet eerst geld vrijmaken om de handhaving van het verbod te kunnen bekostigen.
Distikstofmonoxide, ook wel lachgas genoemd, is een stof die op verschillende manieren wordt gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld bij de dierenarts gebruikt om dieren onder narcose te brengen. Ook wordt lachgas gebruikt in slagroomspuiten. De lachgaspatronen en gastanks zijn gewoon vrij verkrijgbaar.
Lachgas wordt ingeademd en geeft de gebruiker een roes van een aantal minuten. Bij langdurig gebruik kunnen er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan, zoals tintelingen en gevoelloosheid in de handen en voeten. Ook kunnen lippen bevriezen bij het direct inhaleren van het gas via gastanks of slagroomspuiten.