De gemeente Hengelo gaat haar toezichthouders niet inzetten voor politietaken tijdens evenementen in de stad. Dat antwoordt het college op raadsvragen van VVD-fractievoorzitter Onno Fiechter. De VVD stelde de raadsvragen naar aanleiding van het bericht dat de politie niet genoeg personeel heeft om alle evenementen te handhaven. Hierdoor is het volgens de politiebond niet te voorkomen dat sommige evenementen niet door kunnen gaan.
De politie kampt al jaren met een capaciteitsprobleem. Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) waarschuwde eind mei dat de rek er uit is bij de politie. Volgens de vakbond zijn er niet genoeg agenten om alle evenementen door te laten gaan. Volgens het college speelt dit in Hengelo nog niet en zijn er nog geen evenementen afgelast wegens onderbezetting van de politie.
De VVD vroeg zich af of de gemeentelijke toezichthouders en particuliere beveiligers ingezet konden worden om politietaken over te nemen tijdens evenementen. Het college ziet hier geen heil in: "Ten eerste gaat het om politietaken die niet horen bij de werkzaamheden van een gemeentelijk toezichthouder. Daarnaast zijn de gemeentelijke toezichthouders tijdens evenementen belast met andere taken zoals toezicht op de regels uit de APV en de voorwaarden in de evenementenvergunning", aldus het college.
Ook particuliere beveiligers kunnen en mogen deze taken niet overnemen. "Tijdens grotere evenementen zijn weliswaar altijd beveiligers aanwezig, maar die werken voor de organisatie van het evenement en treden waar nodig op bij beginnende calamiteiten of kleinere incidenten."
Een gemeentelijke toezichthouder is een buitengewone opsporingsambtenaar (boa). Dit betekent dat zij bijvoorbeeld boetes mogen uitschrijven en mensen mogen aanhouden. De gemeentelijke toezichthouders handhaven de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en andere verordeningen die een gemeente heeft opgesteld. Niet alle boa's zijn gemeentelijke toezichthouders, want ook jachtopzichters, boswachters en conducteurs zijn boa's.