Een natte zomer zorgt dit jaar in combinatie met de temperaturen voor een explosie van veel groen in tuinen en de openbare ruimte. Voor de gemeentelijke groenvoorziening betekent het overuren draaien als het gaat om onderhoud en beheer. Door het huidige klimaat schiet het onkruid de grond uit en groeit het op plekken waar het niet gewenst is, zoals tussen stoeptegels en klinkerbestrating.
Jos ter Woerds, groenbeheerder van de Gemeente Hengelo, bevestigt dat de afgelopen maanden drukker zijn dan andere jaren. "We hebben twee hele droge zomers achter de rug waarin de onkruidbeheersing heel makkelijk bij te houden was. Dat is dit jaar anders. Bij omliggende gemeenten is extra materieel ingehuurd om in Hengelo meer machines in te zetten. Alle zeilen zijn bijgezet om de achterstand weg te werken."
De manier waarop onkruidbestrijding in Hengelo wordt aangepakt, is de afgelopen jaren sterk veranderd. Net als in veel andere gemeentes betekent dat er niet meer gebruik wordt gemaakt van pesticiden. Die ontwikkeling is een jaar of acht geleden al ingezet. De landelijke overheid wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen al jaren terugdringen. Bestrijding van ongewenst groen en beheer van verharding moet op een duurzame manier worden gedaan, dus zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Sinds november 2015 gelden daarvoor ook strengere regels.
"We praten tegenwoordig niet over onkruidbestrijding, maar onkruidbeheersing. Dat heeft weer te maken dat we in het verleden met bestrijdingsmiddelen de onkruid te lijf gingen. Dat vinden we allemaal niet meer bij deze tijd passen. Dat betekent dat je met andere middelen het onkruid te lijf moet gaan," zegt Ter Woerds. Die middelen zijn bijvoorbeeld wegbranden of verwijderen van onkruid met stoom. "Dat zijn wel middelen die meer energie kosten, die meer inspanning kosten en vaak minder resultaat opleveren." Als het gaat om onkruidbestrijding dan werd voorheen met chemische middelen bijna honderd procent resultaat geboekt over een lange periode. "Dat halen we nu niet. Het zal daardoor nooit meer honderd procent schoon worden."
Bij die inzet van nieuwe methoden wordt gekeken het milieu zo min mogelijk te belasten, maar dat blijkt in de praktijk soms niet meteen uitvoerbaar. Zo ontstond het idee om een heetwatertechniek in te zetten met de inzet van restwarmte. Dat heeft een temperatuur van 98 graden, waardoor bovengronds alles wordt vernietigd. Vervolgens bleek dat het warme water niet leverbaar was. Ter Woerds noemt dat soort situaties een mooi leermoment. "Tegelijkertijd ben ik er heel trots op dat we onze nek uitsteken om te kijken hoe we zo effectief mogelijk met zo min mogelijk C02-uitstook het onkruid kunnen bestrijden."
De vraag is of onkruid op straat erg is. "Wat de één lelijk vindt, vindt de ander mooi. Het hoort er ook bij." De groenbeheerder zegt dat het lastig is om aan de ene kant alles milieuvriendelijk te doen en dat daardoor de gehele biodiversiteit wordt gestimuleerd en dat er tegelijkertijd ook explosieve onkruidgroei kan ontstaan. "Het cosmetische beeld van onkruid kan iemand emotioneel heel veel doen, terwijl de voordelen ervan weleens worden vergeten."
De laatste jaren wordt er in de gemeente steeds meer ingezet op biodiversiteit. Een voorbeeld daarvan is het toepassen van een ecologisch maaibeleid. Bermen en velden worden straks minder gemaaid. Op die manier vindt er in de openbare ruimte meer zaadvorming plaats. Dat betekent meer bloemrijke bermen, maar ook het terugkeren van inheemse kruiden die daar van oorsprong voorkwamen. Deze planten zijn een voedselbron voor insecten die weer een vijand zijn van de eikenprocessierups en zo komt de natuur beter in evenwicht.
De groenbeheerder ziet zijn werk als een uitdaging om te kijken hoe het evenwicht in de natuur het beste bereikt kan worden. Al is dat soms lastig als je te maken krijgt met extreme weersinvloeden. "In het voorjaar waren we hartstikke bij. Dan komt er ineens een omstandigheid om de hoek die alles weer teniet doet. Dat is dan wel jammer."
Met een gemiddelde temperatuur van 18,2 °C tegen normaal 16,2 °C was juni de warmste juni sinds 1901, het begin van de metingen, meldt het KNMI. "De eerste dag van de maand, de eerste officiële zomerse dag, was het 25 graden of hoger van het jaar. Vanaf 16 juni liepen de temperaturen flink op, in het zuiden en oosten van het land werd het drie dagen achter elkaar boven 30 °C." De laatste dagen van de maand en de eerste weken van juli toonden een wisselvalliger beeld met iets lagere temperaturen. De maand was nat door hevige regenbuien en tot grote wateroverlast op veel plekken in het land.