Als het gaat over de uitslag van het gunningstraject van de Stork-bibliotheek, dan heeft het college van B en W de gemeenteraad op verschillende punten niet correct geïnformeerd.
Projectontwikkelaar Van Wijnen won eind mei de aanbesteding van de oude Stork-bibliotheek aan de Vondelstraat. In communicatie naar de gemeenteraad liet het college weten dat de winnaar op zowel prijs als 'op het plan' heeft gewonnen. Dit staat onder meer in een brief van 22 juni jl. in antwoord op schriftelijke vragen van LokaalHengelo.
Als wordt gekeken naar het totaal van alle specifieke onderdelen die de selectiecommissie heeft beoordeeld dan komt Van Wijnen als winnaar uit de bus met 88,57 punten. Wordt er echter alleen naar het plan gekeken, dan heeft Kamak het hoogste gescoord met 21.43 punten en niet Van Wijnen. De projectontwikkelaar kreeg 20,00 punten voor het plan. Dit blijkt uit het overzicht met individuele punten die leden van de selectiecommissie hebben gegeven.
In de raadsvergadering van 23 juni jl. liet wethouder Gerrard Gerrits mondeling aan de raad weten dat ook de Erfgoedcommissie is betrokken bij de beoordeling van de plannen om te zien wat het beste is voor het gemeentelijke monument.
"Er is een rapport dat kijkt naar de erfgoedstand van het pand. Dat is meegenomen in de nota van uitgangspunten voor de verkoop van het erfgoed. De Erfgoedcommissie heeft echt geoordeeld dat het plan dat nu winnend is ook het beste is voor het behoud van het erfgoed."
Uit de beoordeling van de selectiecommissie, waarin ook een vertegenwoordiger van de Erfgoedcommissie zat, blijkt echter dat de cultuurhistorische waarde van het plan van Beltman als hoogste is gewaardeerd met 13,29 punten en niet Van Wijnen (12,00 punten). Beltman kreeg zelfs 10 punten van 4 van de 7 commissieleden op het onderdeel cultuurhistorische waarde.
Fragmenten: mondelinge reactie wethouder in de raadsvergadering van 23 juni jl over de Erfgoedcommissie, selectiecriteria en voorkomen dat hoogste bieders automatisch winnaar worden.
Hoe de selectiecommissie tot een eindoordeel is gekomen in mei, daarover wilde de gemeente in eerste instantie geen mededelingen doen, maar pas vorige week gaf de gemeente na druk vanuit de gemeenteraad alsnog de individuele punten van de selectiecommissie prijs.
In het gunningstraject telde de prijs voor veertig procent mee. Van Wijnen bracht het hoogste bod uit van alle geïnteresseerden. Voor zestig procent werd gekeken naar andere onderdelen. Naast het plan zelf waren dat de relatie tussen het plan en de buurt, de cultuurhistorische waarde en ook de presentatie werd beoordeeld.
In onderstaand formulier is te zien hoe de selectiecommissie uiteindelijk heeft geoordeeld en ook hoe zwaar de verschillende onderdelen meetelden in de eindbeoordeling. Als het puur gaat om het plan voor het object, dan telde deze uiteindelijk maar voor 25 procent mee. In communicatie-uitingen door de gemeente is gezegd dat het plan voor zestig procent meetelde, maar dat is dus een beoordeling die bestaat uit vier onderdelen, waaronder het eigenlijke plan voor het object.
Het college zegt via een woordvoerder dat de raad wél volledig en juist is geïnformeerd. De gemeente bevestigt wel dat het plan van Kamak beter is beoordeeld dan Van Wijnen, maar zo laat zij weten: "Van Wijnen heeft het hoogste gescoord op prijs én kwaliteit."