Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stijgende besmettingscijfers, maar onzekerheid alom

Schermafbeelding 2021 07 15 om 17 48 06
Vandaag werd bekend dat ook Stöppelhaene niet doorgaat dit jaar
Beeld: RTV Oost

De grafiek van het aantal coronabesmettingen vertoont een scherp stijgende lijn. Plotseling. Ook in Twente. Het kabinet kondigde nieuwe maatregelen af, de toekomst is onzeker. Tegelijkertijd blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel laag. Sterfgevallen worden er nauwelijks genoteerd. “We weten veel ook niet”, zei Reinier van Broekhoven van de GGD Twente tijdens de persconferentie eerder vanmiddag.

De toename van het aantal nieuwe besmettingen in Twente is fors, zo blijkt. Ruim driehonderd procent in de afgelopen week. Hoofdzakelijk onder jongeren. Volgens de GGD was het overgrote deel van die jongeren - ruim tachtig procent - niet gevaccineerd. Vaccineren helpt, zo stelde de gezondheidsdienst andermaal vast. De oproep van de Veiligheidsregio om je te laten vaccineren blijft dan ook klinken.

Besmettingscijfers versus gezondheidscijfers

Tegelijkertijd is de constatering dat juist die jongeren - in de leeftijd van 15 tot 24 jaar - niet massaal ernstig ziek worden. De besmettingscijfers lopen weliswaar op, met de gezondheidscijfers is vooralsnog niet veel alarmerends aan de hand. Desgevraagd blijkt het vooral de zorg om long-covid onder jongeren en eventueel alsnog oplopende ziekenhuisopnames te zijn die maken dat de Veiligheidsregio blijft oproepen je te laten vaccineren.

““Je richt nu met maatregelen meer schade aan dan je nu nog kunt voorkomen aan virusschade.””

Long-covid

Maar coronamanager bij de GGD Van Broekhoven geeft toe dat niet bekend is hoeveel jongeren in het afgelopen jaar long-covid hebben opgelopen. Long-covid wil zeggen dat je drie maanden nadat je ziek bent geworden nog steeds kampt met fikse coronaklachten. Datzelfde geldt voor hoeveel mensen na volledige vaccinatie alsnog ziek zijn geworden of anderen hebben besmet. Kortom: over zowel het risico op long-covid als de effectiviteit van vaccineren is nog lang niet alles duidelijk.

Het onzekere voor het onzekere

In het Rijksbeleid wordt het zekere voor het onzekere genomen, zo blijkt. Of het ene onzekere voor het andere onzekere. Maatregelen worden verscherpt, het vaccinatieprogramma gaat op volle kracht door. Maar niet meer om de oorspronkelijke redenen. Die draaiden om de bescherming van kwetsbare mensen en om het voorkomen dat de zorg vast zou lopen. De kwetsbare groepen zijn inmiddels ingeënt en van dreigende overbelasting van de zorg is vooralsnog geen sprake.

Eric van Oosterbaan Ernst Bergboer
Lees ook
Ook Freshtival voert kort geding tegen de staat om coronamaatregelen

Hoe groot de werkelijke risico’s van deze nieuwe besmettingsgolf zijn en hoe die opwegen tegen hernieuwde maatregelen, is dan ook de vraag. “Dat leeft ook bij mij en ik hoor de vragen ook om mij heen”, stelde veiligheidsregiovoorzitter Arjen Gerritsen. Hij wees naar het kabinet, dat de afwegingen en keuzes maakt. “Ook het kabinet en overheidsinstanties realiseren zich natuurlijk dat er iets anders moet gebeuren als de situatie zo blijft.”

Middel en kwaal

De nieuwe maatregelen trekken opnieuw een wissel. Op festivalorganisaties, op de horeca, op jongeren, in economisch en sociaal opzicht. Viroloog Louis Kroes, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, waarschuwde woensdag in NRC voor doorgeslagen beleid. “In de paniek over het oplopende aantal besmettingen met de Deltavariant, lijkt het beleidsdoel te verschuiven: voorkomen dat ook maar íémand ziek wordt van corona of zelfs voorkomen van álle besmettingen. Maar het zijn nu vooral mensen tussen 18 en 30 jaar die besmet raken en die lopen echt weinig risico.”

Met name die verschuiving in de redenen voor maatregelen weegt nu zwaar. Vraag in de komende weken zal zijn of dat niet te zwaar is. Nu er nog zoveel onzeker is en de belangrijkste doelen zijn gehaald - kwetsbaren zijn beschermd en de druk op de zorg door corona is verdwenen - is het middel misschien erger dan de kwaal.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.