Eddy van Essen heeft aangifte gedaan van het plegen van fraude door verschillende Hengelose ambtenaren en medewerkers van GBTwente, het belastingkantoor van de Twentse gemeenten. De bekende Hengelose afvalbeleidcriticus heeft de brief gericht aan burgemeester Sander Schelberg, die hij medeplichtig acht. Van Essen gaf een toelichting in 1Twente Vandaag.
“Als een ambtenaar vermoedens heeft van fraude is hij verplicht daar melding van te doen. Dat is niet gebeurd.” De vermeende fraude zou zijn gepleegd door GBTwente. Heel kort samengevat: Van Essen was het oneens met het opvoeren van de plaagdierenbestrijding als kostenpost op de afvalstoffenheffing. Volgens hem hoort die post daar niet; dit geld moet uit de algemene middelen worden gehaald. “Kijk, je kunt een rattenplaag misschien nog wel deels wijten aan zwerfvuil in de stad, maar niet alléén maar. De gemeente wist het in elk geval niet te motiveren. En als het nou om een paar tientjes ging, maar het gaat om tonnen.”
Hij maakte bezwaar, maar de gemeente liet alle beantwoordingstermijnen verlopen. Toen Van Essen uiteindelijk met een dwangsom dreigde, bleek de post ineen veranderd in ‘oninbaar’. Van Essen: “Daarmee vangen ze het verlies op dat veroorzaakt wordt door notoire wanbetalers van deze belasting. Maar je kunt niet zomaar de ene post voor de andere inwisselen. Da’s fraude.”
Van Essen weet zelf ook wel dat je geen aangifte kunt doen op deze manier; dan moet je bij de politie zijn. “Zie het meer als een symbolische actie. Ik wil dat het afvalbeleid op de agenda blijft. In elk geval tot de komende gemeenteraadsverkiezingen over 9 maanden.” 1Twente heeft de gemeente Hengelo om een reactie gevraagd. Een woordvoerder laat weten dat ‘de heer Van Essen een reactie op z’n brief krijgt, maar dat de burgemeester zelf geen uitspraken doet over dit onderwerp’.
Eddy van Essen is de luis in de pels van de gemeente Hengelo als het gaat over het gevoerde afvalbeleid. Het begon met zijn weerstand tegen het zogeheten 'omgekeerd inzamelen' en dan vooral de wijze waarop het ‘de mensen door de strot is geduwd'. Klacht na klacht legde hij neer bij de gemeente en bij de Overijsselse Ombudsman. Die laatste stelde hem onlangs op enkele punten in het gelijk. De rode draad van de klachten is – samengevat door de Overijsselse Ombudsman – ‘dat Hengelo zich volgens Van Essen bij de klachtenafhandeling niet houdt aan de eigen klachtenprocedure en de Algemene wet bestuursrecht’.
Zijn vrouw wordt wel eens gek van hem. Kan hij dat hij begrijpen? Hij glimlacht: “Ik kan wel zeggen dat het uit de hand is gelopen. Tja, hoe komt dat? Ik ben niet iemand die snel de handdoek in de ring gooit. Ik heb 37 hele marathons gelopen en ben wel eens total loss geweest na 35 km, maar ik ben nog nooit uitgestapt. Dat tekent mijn vechtlust wel een beetje, toch?”
Weten hoe dit verhaal een jaar of vier geleden begon? Luister dan naar het gesprek dat Niels Veurink had met Van Essen.