De Enschedese huisarts Bart van Tienen, die landelijk in het nieuws kwam om zijn kritische standpunt over corona-vaccinaties, verlaat zijn praktijk. Niet om reacties van beroepsgenoten of het publiek, zegt hij, maar uit onvrede over ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg. Hij slaat een nieuwe weg in.
In een persoonlijke brief aan zijn patiënten waarin hij zijn vertrek aankondigt, geeft Van Tienen aan te weinig ruimte te voelen om iets te veranderen aan de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg die hem zorgen baren. Zorgen die in de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen, zo schrijft hij.
De kritiek die Van Tienen eerder uitte met betrekking tot corona-vaccinaties blijken een reflectie van die zorgen. De Enschedese huisarts spreekt van toenemende medicalisering en vindt dat patiënten steeds meer onderdeel worden van een verdienmodel van de grote farmaceuten in de wereld. Er is veel te weinig aandacht voor preventie en leefstijl, wat Van Tienen betreft.
Om die reden wil de scheidend huisarts - een vak dat hij naar eigen zeggen ruim twaalf en een half jaar met veel plezier en enthousiasme uitoefent - starten met een ‘gezondheidshuis’, de tegenhanger van een ziekenhuis. Een droom die al veel langer leefde, zo zei hij in een toelichting op zijn keus om te vertrekken. In dat gezondheidshuis zal de nadruk liggen op het voorkomen van ziekten, leefstijl en zelfonderzoek. In plaats van alleen genezen.
‘Om een droom werkelijkheid te laten worden, moet je soms pijnlijke beslissingen nemen’, schrijft Van Tienen aan zijn patiënten. 'Het vertrek als huisarts was zo’n pijnlijke beslissing.'
Van Tienen zoekt eerst een opvolger voordat hij Medisch Centrum Eudokia, de groepspraktijk waarvan hij deel uitmaakt, verlaat. Daarmee voorkomt hij problemen voor patiënten. Enschede kampt met een tekort aan huisartsen en herverdeling van patiënten lukt bijna niet meer. Bestaande praktijken zitten al overvol.